Επικαιροτητα

"Κανονικά" προχωρά το έργο των απορριμμάτων (photos)

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στην Τρίπολη ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Γραφάκος.

Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας για την διαχείριση των απορριμμάτων βρέθηκε στην Αρκαδική πρωτεύουσα την Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, προκειμένου να παρουσιάσει στα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Πελοποννήσου τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τ' απορρίμματα.

Ο "εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας", όπως περιγράφεται από το Υπουργείο, περιλαμβάνει μια σειρά από κανονισμούς και μέτρα που αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και "καλύπτουν" έναν χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Μεταξύ άλλων, θα καταστεί υποχρεωτικός για τους δήμους ο διαχωρισμός των οργανικών απορριμμάτων από τα υπόλοιπα, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τη μείωση των απορριμμάτων, μέσω παράλληλης μείωσης του κόστους διαχείρισης.

Το έγγραφο της Κομισιον

Ο κ. Γραφάκος αποδέχθηκε πως το συγκεκριμένο έγγραφο, που έχει προκαλέσει ανησυχία αναφορικά με την υλοποίηση και την χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ για τ' απορρίμματα της Πελοποννήσου, έχει πολλά ορθά στοιχεία. Τόνισε δε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται ήδη τη σχετική απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γραφάκος δήλωσε " σίγουρος" πως το έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα, δηλώνοντας πως " μέσα στο έτος, θα έχουμε μπουλντόζες κι εδώ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου".

"Επιφυλάξεις" από Δημάρχους

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών, κ. Κάμποσος, εμφανίστηκε "επικριτικός" απέναντι στο έργο- ακολουθώντας μια πάγια θέση του-, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως θα βρεθούν οι κατάλληλες " τομές" για να προασπιστεί τόσο το συμφέρον των Πελοποννησίων όσο και αυτό  του περιβάλλοντος.

Σε γενικές γραμμές, υπήρξαν αυτοδιοικητικοί που επιμένουν σε μια "σκληρή" γραμμή απέναντι στο έργο, υποστηρίζοντας πως το έγγραφο της Κομισιόν τους " δικαιώνει".

Ο νέος ΕΣΔΑ θα μπει σύντομα σε διαβούλευση, αφού πρώτα ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.