Επικαιροτητα

Τρίπολη: Αντιδράσεις για την αλλαγή του καθεστώτος στη Μονή Καλτεζών

Διαψεύδει κατηγορηματικά τις σχετικές καταγγελίες η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Σύμφωνα με πηγές του Αρκαδία 93.8, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία αλλά και τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής  η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται για την αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης της Μονής- γεγονός που προβλέπεται μετά τον πρόσφατο θάνατο της Ηγουμένης-, προκάλεσε την αντίδραση της μοναδικής Μοναχής που βρίσκεται εντός της Μονής, της Μοναχού Αικατερίνης, η οποία και αναμένεται εντός της ημέρας- της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2020- ν' αποχωρήσει από τη Μονή, παραδίδοντας τα κλειδιά στην διοικούσα Επιτροπή που όρισε η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.


Μητροπολίτης Αλέξανδρος: Η Μονή παραμένει ανοικτή, ακολουθήσαμε αυτό που ορίζει ο Νόμος.

Ο Αρκαδία 93.8 επικοινώνησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρο, ο οποίος μας δήλωσε, ουσιαστικά, πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία της Ιεράς Μονής, η οποία θα "περάσει" στον έλεγχο διοικούσας Επιτροπής όπως ορίζει ο Νόμος και θα είναι ανοικτή τα Σαββατοκύριακα. Παράλληλα, μας ανέφερε πως η Μοναχή Αικατερίνη δεν θέλησε να συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται, αρνούμενη, καταρχάς, να παραδώσει τα κλειδιά και, κατόπιν, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει την Ιερά Μονή. 

Όπως διευκρίνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, είχε αποφασιστεί να συμμετέχει και η Μοναχή Αικατερίνη στην Επιτροπή- η οποία θα ήταν πενταμελής-, πράγμα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τη Μοναχή. Τέλος, ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος είπε πως ακόμα και η αποχώρηση της Μοναχής από τη Μονή δεν γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, μ' ευθύνη της ίδιας της Μοναχής.


Γιαννακούρας: Είμαι έκπληκτος από τα όσα συμβαίνουν στις Καλτεζές

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, σ΄επικοινωνία που είχε μαζί του ο arcadia938.gr, επιβεβαίωσε, καταρχάς, τις καταγγελίες περί "κλεισίματος" της Ιεράς Μονής, δηλώνοντας "έκπληκτος" και "ανήσυχος" για τα όσα διαδραματίζονται εκεί. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη σημασία της συγκεκριμένης Μονής και την χρονοβόρα διαδικασία που χρειάστηκε έτσι ώστε να εγκριθούν τα έργα αποκατάστασης της στέγης της, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί στα 160.000,00 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου των Καλτεζών, πέρα από την αυτονόητη σημασία της ως χώρου θρησκευτικής λατρείας, έχει και ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς είναι ο τόπος σύστασης της Πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας, το Μάιο του 1821 ενώ λειτούργησε και σαν πυριτιδαποθήκη στον αγώνα και προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, σε αυτήν την ιστορική μονή, είχε προηγηθεί το Μάιο του 1819 η πρώτη συνέλευση των οπλαρχηγών με τους προεστούς που σκοπό είχε την έναρξη του αγώνα. Στα κειμήλια της μονής υπάρχει και το ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της Γερουσίας.

(Η φωτογραφία του άρθρου προέρχεται από επίσημο ιστότοπο της Ι. Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας)


Η άποψη του Αρκαδία 93.8: Πέρα από το καθεστώς λειτουργίας που διέπει τα Μοναστήρια, πιστεύουμε πως ειδικώς για το 2021 θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου των Καλτεζών να είναι συνεχώς προσβάσιμη σε πιστούς και επισκέπτες. 

Ο συμβολικός χαρακτήρας του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, θα πρέπει να ενισχυθεί εμφατικά με οποιονδήποτε τρόπο στην Πελοπόννησο, που τόσο σημαντικό ρόλο "έπαιξε" στον Αγώνα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.