Επικαιροτητα

ΛΕΒΙΔΙ: Διευκρινίσεις για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΤ

Αμέσως μετά το Πάσχα, έφθασαν οι λογαριασμοί για το νερό στους κατοίκους των χωριών της Δημοτικής ενότητας Λεβιδίου του Δήμου Τρίπολης.

 

Ήδη τις τελευταίες μέρες, ο αγροτικός διανομέας-ταχυδρόμος μοιράζει τα σχετικά ειδοποιητήρια.


Το vlaxerna.gr παραθέτει τις παρακάτω χρήσιμες οδηγίες:


Τι πληρώνουν οι δημότες:


Συγκεκριμένα οι δημότες καλούνται να πληρώσουν τα πάγια των ετών 2013, 2014 και Α’ εξαμήνου 2015, καθώς και την κατανάλωση του νερού με βάση την μέτρηση που έχει γίνει τον Δεκέμβριο 2015/Ιανουάριο 2016, στην Δημοτική Ενότητα Λεβιδίου. Κατά την μέτρηση που είχε γίνει από τον υδρονομέα, τοποθετήθηκε σε κάθε υδρομετρητή, μεταλλικό ταμπελάκι με έναν αριθμό. Ο αριθμός αυτός εμφανίζεται στο λογαριασμό που θα λάβει ο κάθε δημότης και συγκεκριμένα περιλαμβάνεται στην γραμμή: ΚΩΔ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.


Που εξοφλείται ο λογαριασμός:


Η εξόφληση του λογαριασμού μπορεί να γίνει μέσω ΕΛΤΑ (ο λογαριασμός εμπεριέχει ταχυπληρωμή), καθώς επίσης και μέσω Τράπεζας (στο έντυπο του λογαριασμού υπάρχει κωδικός πληρωμής σε Τράπεζα). Ακόμη μπορεί να εξοφληθεί στο ταμείο της ΔΕΥΑΤ (στη Τρίπολη) και μέσω πρακτορείων ΣΕΠΠΠ (πρακτορεία παιχνιδιών πρόγνωσης). Σημειώνουμε πως οι δημότες μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό και με τραπεζικό ηλεκτρονικό τρόπο (e-Banking), αλλά και μέσω του αγροτικού διανομέα-ταχυδρόμου που περνάει από τα χωριά (να σημειώσουμε βέβαια ότι θα υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις και χρέωση προμήθειας ή τελών, π.χ. στο ΕΛΤΑ: 1,20 ευρώ).


Εναλλακτικά ο λογαριασμός μπορεί να πληρωθεί και στα γραφεία της έδρας του πρώην Δήμου σας, την ημερομηνία που αναγράφεται στο φάκελλο ειδοποίησης. Για τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου μπορεί να εξοφληθεί την 31 Μαΐου 2016, στο Λεβίδι (γραφείο της έδρας, του πρώην Δήμου).


Μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής του λογαριασμού (που είναι η 1-6-2016), ο λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί μόνο στα γραφεία της ΔΕΥΑΤ στην Τρίπολη (Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, Β΄όροφος, τηλ.2710.237890) και επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης αν δεν εξοφληθεί ο λογαριασμός (έως 1-6-2016), η ΔΕΥΑΤ μπορεί να διακόψει την παροχή νερού (δεν αναφέρεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για το πότε μπορεί να κάνει την διακοπή) και ο δημότης να επιβαρυνθεί με έξοδα επανασύνδεσης. 


Ρύθμιση οφειλής και πληρωμή του λογαριασμού σε δόσεις:


Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην εξόφληση των χρεών τους προς τη ΔΕΥΑΤ, έχει δοθεί με απόφαση του Δ.Σ. δυνατότητα ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών σε δόσεις, με γνώμονα τα γεγονότα που επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.


Τέτοια γεγονότα είναι (σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΤ):      

                                                                                                               
1.     Ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του σε 12 δόσεις
2.     Άτομο με ειδικές ανάγκες ή μέλος της οικογενείας του σε 9 δόσεις
3.     Πολυτεκνία σε 9 δόσεις
4.     Στράτευση σε 6 δόσεις
5.     Εποχιακή επιχείρηση σε 4 δόσεις
6.     Ζημιές σε 6 δόσεις
7.     Διάλυση επιχείρησης σε 6 δόσεις
8.     Πτώχευση σε 12 δόσεις
9.     Οφειλές από φορολ. δηλώσεις πάνω από 1.467€ σε 6 δόσεις
10.     Οφειλές από δάνεια πάνω από 1.467€ σε 6 δόσεις
11.     Οφειλές από φόρους κληρονομιών, δωρεών κ.λ.π. σε 6 δόσεις

 
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν με την αίτησή τους, τα απαραίτητα στοιχεία για τον καθορισμό των αντίστοιχων δόσεων, στα γραφεία της ΔΕΥΑΤ. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 50 ευρώ. Στο έντυπο που απεστάλη αναφέρεται: ειδικά ο συγκεκριμένος λογαριασμός μπορεί να καταβληθεί σε πέντε (5) δόσεις και μόνο στο ταμείο της ΔΕΥΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, όποιος επιλέξει να ρυθμίσει την οφειλή του, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ΔΕΥΑΤ (2710.237890), ώστε να του δώσει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να καταθέτει το ποσό της δόσης. 


Τι πρέπει να προσέξουν οι δημότες:


Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουν οι δημότες στο έντυπο του λογαριασμού και συγκεκριμένα:

-  να διαβάσουν προσεκτικά και να ταυτοποιήσουν τον αριθμό του ρολογιού-υδρομετρητή τους

-  να διαβάσουν προσεκτικά και να ταυτοποιήσουν το αριθμό από το μεταλλικό ταμπελάκι που έχει βάλει ο υδρονομέας σε κάθε ρολόι-υδρομετρητή

- να διαβάσουν προσεκτικά και να διορθώσουν αν πρέπει τα προσωπικά τους στοιχεία (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση, κλπ).


Στα χωριά μας, υπάρχουν πολλές συνωνυμίες και για αυτό πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ανωτέρω. Επίσης πολλοί λογαριασμοί έρχονται στο όνομα δημοτών που έχουν φύγει από την ζωή και οι κληρονόμοι δεν έχουν αλλάξει το όνομα. 


Επισημάνσεις του vlaxerna.gr:


- Ενημερώνουμε πως στη Βλαχέρνα καταμετρήθηκαν 360 ρολόγια-υδρομετρητές, ενώ υπάρχουν ελάχιστα στα οποία ο υδρονομέας δεν είχε πρόσβαση για να μετρήσει και βέβαια θα επανέλθει.

- Οι λογαριασμοί που αποστέλλονται στους δημότες, ξεκινούν από 154 ευρώ (με μηδενική κατανάλωση), ενώ για τους υπόλοιπους εισπράττονται κατά μέσο όρο 185 με 210 ευρώ ανά λογαριασμό (τα 125 ευρώ αφορούν τα πάγια ετών 2013, 2014 και Α΄εξαμήνου 2015).

-  Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε στους ανθρώπους του δήμου Τρίπολης ή της ΔΕΥΑΤ που στέλνουν τα ειδοποιητήρια, να είναι πιο συγκεκριμένοι και να μην δημιουργούν σύγχυση στους δημότες.


Για παράδειγμα στο φάκελλο ειδοποίησης υπάρχει κείμενο με σφραγίδα που αναφέρει: ΕΞΟΦΛΗΣΗ στα γραφεία της έδρας του πρώην Δήμου σας από 8:30-13:30 Την: 31 ΜΑΙ. 2016, ενώ το σωστό θα ήταν να γράψουν: δύναται (ή εναλλακτικά μπορεί) να γίνει εξόφληση στα γραφεία της έδρας του πρώην Δήμου σας από 8:30-13:30 Την: 31 ΜΑΙ. 2016. Διότι όπως το έχουν γράψει πρέπει ΌΛΟΙ να εξοφλήσουν το λογαριασμό την 31 Μαΐου στο συγκεκριμένο σημείο (πράγμα αδύνατον!!!).


Επίσης δεν καταλαβαίνουμε, γιατί δίνουν την δυνατότητα της μιας μέρας (31 Μαΐου) να εξοφλήσουν οι δημότες τον λογαριασμό τους στην έδρα του πρώην δήμου και δεν δίνουν την ίδια δυνατότητα σε υπάλληλο του δήμου να βρίσκεται μία μέρα σε κάθε χωριό ή χωριά, της Δημοτικής μας Ενότητας. Δηλαδή ο κάτοικος του Δάρα ή της Κανδήλας, δεν μπορεί να εξοφλήσει τον λογαριασμό του με όλα τα άλλα μέσα που αναφέραμε παραπάνω και θα μπορεί να πάει στην έδρα του πρώην δήμου;


Ένα άλλο θέμα που πρέπει να δει ο δήμος Τρίπολης και η ΔΕΥΑΤ, είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων των δημοτών-δικαιούχων των λογαριασμών νερού (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, κλπ). Σε αυτό, θα βοηθούσε πιθανόν, μαζί με τον λογαριασμό να υπάρχει και ειδικό έντυπο επικαιροποίησης των στοιχείων των υπόχρεων δημοτών και επιστροφή του εντύπου (χωρίς ταχ. τέλη) στην ΔΕΥΑΤ.   


Ακόμη σχετικά με την καθυστέρηση αποστολής των λογαριασμών, δεν έχουν καμία ευθύνη οι δημότες. Επομένως δεν είναι σωστό να απευθυνόμαστε στους υπόχρεους δημότες και να λέμε αν θέλετε να κάνετε ρύθμιση: ελάτε στην ΔΕΥΑΤ στη Τρίπολη ή οπουδήποτε αλλού!!! Κατά την άποψή μας, θα έπρεπε σε όλους τους λογαριασμούς να υπάρχει προεκτυπωμένη και η ρύθμιση (δόσεις) και ο κάθε δημότης να επιλέγει το τρόπο πληρωμής που τον εξυπηρετεί (κάτι αντίστοιχο με το εκκαθαριστικό της εφορίας). Οι ευπαθείς ομάδες των χωριών (αλλά και των υπόχρεων-δημοτών που διαμένουν στην Αθήνα και κυρίως οι ηλικιωμένοι), δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν (ή και να συνεννοηθούν τηλεφωνικώς) και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται εκ των προτέρων μέριμνα.


Επίσης, στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΤ που απεστάλη στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Λεβιδίου, ενώ η κατανάλωση νερού πληρώνεται έως την μέτρηση από τον υδρονομέα (Δεκέμβριος 2015/Ιανουάριος 2016), στην πληρωμή των παγίων δεν υπολογίζεται το Β΄εξάμηνο του 2015.


Ένα ακόμη ζήτημα είναι με την ρύθμιση της οφειλής, που σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο ειδοποιητήριο που απεστάλη, γίνεται ανά λογαριασμό. Τι θα κάνει κάποιος δημότης που έχει τρεις παροχές στο όνομά του και θέλει να πληρώσει σε δόσεις. Θα κάνει μία ή τρεις ρυθμίσεις;


Το vlaxerna.gr πιστεύει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες του δήμου Τρίπολης και της ΔΕΥΑΤ, ώστε να βελτιωθούν τα "πράγματα" με σκοπό την εξυπηρέτηση των δημοτών και όχι την ταλαιπωρία τους.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.