Επικαιροτητα

"Χαράτσι" σε πόρους του Πράσινου Ταμείου

Η απόφαση υπεγράφη στις 31/12/2020 και αφορά τους ενεργειακούς δήμους, δηλαδή τη Μεγαλόπολη!

Αντιδράσεις και πολλά ερωτηματικά προκαλεί στους αυτοδιοικητικούς των ενεργειακών Δήμων, η Υπουργική απόφαση μείωσης των κονδυλίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, μέσω του ποσοστού διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020, σε μόλις 1% από 6% που ήταν μέχρι και τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απόφαση ελήφθη και περιγράφεται σε σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 31/12/2020, που φέρει την υπογραφή του πρώην -πλέον- υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και ήταν η τελευταία που πήρε ο υπουργός πριν τον ανασχηματισμό.

Το  ποσοστό διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που κατευθυνόταν στις λιγνιτικές περιοχές, κατά τα προηγούμενα έτη είχε ως αποτέλεσμα  να εισέρχονται στο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ποσά της τάξης των 30 εκατομμυρίων, με μόλις 5 εκατ. ευρώ, να αποδίδονται για το 2020.

Για "κατάφωρα άδικη και αιφνιδιαστική απόφαση που εκμηδενίζει ουσιαστικά τους ήδη λιγοστούς πόρους προς το Πράσινο Ταμείο, κάνει λόγο ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, σε επιστολή που απέστειλε προς το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα. 

Για εμπαιγμό των λιγνιτικών περιοχών του πρώην Υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, πριν την αποχώρησή του κάνουν λόγο σε κοινή δήλωση τους  οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. Οι δυο βουλευτές καλούν τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση διάθεσης εσόδων για το 2020 άμεσα, και να διορθώσει την αδικία, εξασφαλίζοντας παράλληλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.