Επικαιροτητα

Μπάκος: "Επενδύουμε στην πατρίδα μας"

Ο Δημήτρης Μπάκος σπάνια μιλάει στα ΜΜΕ, όμως όποτε επιλέγει να το κάνει, έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Σε μια συνέντευξη ποταμό στο ΒΗΜΑ, ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα αναφέρεται στο μεγάλο project του Ελλάκτωρα, την τεράστια επένδυση των Μπάκου-Καυμενάκη στη χώρα μας.

"Οι Ολλανδοί δεν έχουν πείσει για το σχέδιό τους στην Ελλάκτωρ"

«Η Ελλάκτωρ αποτελεί για μένα και τον συνεταίρο μου Γιάννη Καϋμενάκη μια πολύ καλή ευκαιρία να αναπτύξουμε επιχειρηματική δραστηριότητα στην πατρίδα» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο εφοπλιστής Δημήτρης Μπάκος.

Οι δύο άνδρες ελέγχουν από κοινού το 25% της Ελλάκτωρ και είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοί της, αν και πρόσφατα έχασαν τη μάχη με τους Ολλανδούς της Reggeborgh στον διορισμό νέας διοίκησης στον όμιλο. Οι δύο συνέταιροι επανήλθαν καταθέτοντας αίτημα ανάκλησης του ΔΣ και εμφανίζονται αποφασισμένοι να παίξουν ρόλο στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της Ελλάδας στη μετά την πανδημία εποχή.

Ο κ. Μπάκος στη συνέντευξή του δικαιολογεί την παραπάνω πρωτοβουλία υποστηρίζοντας πως ορισμένα μέλη του ΔΣ της μητρικής αλλά και των θυγατρικών έχουν τρωτά σημεία κανονιστικής συμμόρφωσης και επιβαρύνονται με ασυμβίβαστα. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι η νέα διοίκηση δεν έχει σχέδιο ανάταξης του ομίλου, γι’ αυτό και ως μέτοχοι ανέθεσαν σε επιτελείο τεχνοκρατών την κατάρτισή του.

Αποκαλύπτει ότι έγιναν προσπάθειες προσέγγισης με τη Reggeborgh, αλλά απέβησαν άκαρπες, και τονίζει ότι δεν υπάρχει προηγούμενο ο μεγαλύτερος μέτοχος σε μια εταιρεία να μην έχει θέση στο ΔΣ. Ο κ. Μπάκος κατηγορεί τους Ολλανδούς πως θέλουν να απαξιώσουν τον κατασκευαστικό τομέα της Ελλάκτωρ και διερωτάται αν είναι παθητικοί ή ενεργητικοί μέτοχοι.

Παράλληλα, διευκρινίζει πως είναι αποφασισμένοι να υποστηρίξουν την επένδυσή τους, γι’ αυτό και έχουν αναθέσει σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους την ανάλυση σκοπιμότητας μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου.

Στη συνέντευξη με τον κ. Μπάκο ήταν μαζί και ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, τέως διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, ο οποίος συνεργάζεται με τους δύο εφοπλιστές για την επόμενη ημέρα του ομίλου. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η νέα διοίκηση δρομολογεί την υποβάθμιση του κατασκευαστικού τομέα με απολύσεις και αδυναμία διεκδίκησης νέων έργων.

Μιλάτε πρώτη φορά δημόσια για την ενασχόλησή σας με την Ελλάκτωρ. Οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες σας δεν έχουν σχέση με αυτές του ομίλου. Ποιο είναι το επιχειρηματικό κίνητρο που σας ώθησε να επενδύσετε στην Ελλάκτωρ;

Δ. Μπάκος: «Οπως ίσως ξέρετε, τόσο εγώ όσο και ο Γιάννης ο Καϋμενάκης έχουμε τόσα χρόνια αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερους από έναν κλάδους. Η Ελλάκτωρ, στη συγκυρία που βρεθήκαμε, ήταν για εμάς επιχειρηματική ευκαιρία. Μιλάμε για μια από τις πλέον γνωστές και μεγάλες ελληνικές εταιρείες, που έχει προφανείς υπεραξίες οι οποίες δεν αντικατοπτρίζονται αυτή τη στιγμή στην τιμή της μετοχής της και θετικές προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Στην παρούσα φάση, μετά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις οικονομικές προοπτικές που θα δημιουργήσει η μετά την πανδημία εποχή, ήταν για εμάς μια ευκαιρία να αναπτύξουμε επιχειρηματική δραστηριότητα στην πατρίδα».

Καθώς είναι μαζί μας και ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ και, αντιλαμβάνομαι, συνεργάτης σας, αναρωτιέμαι πώς έγινε η συνεργασία αυτή.

Δ. Μπάκος: «Ο κ. Εξάρχου, ως διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, βρισκόταν σε αναζήτηση επενδυτών για την εταιρεία και επειδή γνωριζόμασταν από παλιά, απευθύνθηκε και σε εμάς. Το ενδιαφέρον για επένδυση στον κατασκευαστικό τομέα δεν μπορούσε για διάφορους λόγους να υλοποιηθεί γρήγορα και αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάκτωρ, καθώς υπήρχαν διαθέσιμες προς πώληση μετοχές. Μετά τη Γενική Συνέλευση μετόχων και την παραίτησή του, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε».

Α. Εξάρχου: «Να προσθέσω ότι αισθάνομαι προσωπικά και μια ευθύνη, καθώς είχα συμβάλει στην προσπάθεια, και η ευθύνη μου είναι να ευοδωθεί μια επενδυτική κίνηση που ταυτίζεται και με το γενικότερο καλό της εταιρείας».

Σχεδόν πριν από έναν μήνα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ ανέδειξε τη σημερινή διοίκηση της εταιρείας. Εκτιμάτε ότι άλλαξαν οι μετοχικοί συσχετισμοί και κάνατε την κίνηση για νέα Γενική Συνέλευση ή επιθυμείτε να κάνετε «θόρυβο», όπως υποστηρίζει η αντίθετη πλευρά;

«Θα υποστηρίξουμε την επένδυσή μας στην Ελλάκτωρ, γι’ αυτό και έχουμε αναθέσει σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους την ανάλυση σκοπιμότητας μιας μεγάλης αύξησης κεφαλαίου» αναφέρει στο «Βήμα» ο Δημήτρης Μπάκος.

Δ. Μπάκος: «Εύλογη η ερώτησή σας, αλλά να είστε σίγουρος ότι η δημιουργία θορύβου δεν είναι στη λογική μας. Απλά διαπιστώσαμε ότι οι εξελίξεις κινήθηκαν πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο διοίκηση εταιρείας να έχει προκαλέσει τόσο πολλά ερωτήματα σε τόσο μικρό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχτηκε καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών έχουν τρωτά σημεία που δεν επιτρέπονται. Ορισμένοι έχουν προβλήματα κανονιστικής συμμόρφωσης από πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος και άλλοι επιβαρύνονται ανοικτά με ασυμβίβαστα σύγκρουσης συμφερόντων. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν φαίνεται να έχουν κανένα σχέδιο για το τι πρόκειται να κάνουν. Ολόκληρος ο σχεδιασμός τους εξαντλήθηκε στην προετοιμασία της ανάληψης της διοίκησης».

Θα μπορούσαν, λέτε, να είχαν κάνει περισσότερα το πρώτο αυτό διάστημα;

Δ. Μπάκος: «Υπάρχει προηγούμενο μέτοχος με 25% μιας εισηγμένης εταιρείας, ενώ είναι ο μεγαλύτερος , να αποκλείεται από τη διοίκηση; Δεν θα βρείτε πουθενά τόσο παράλογη κατάσταση»

Α. Εξάρχου: «Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι να γίνουν κινήσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο και προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, όπου υπάρχουν. Αντίθετα, βλέπουμε να καταφεύγουν σε “εύκολες λύσεις” που οδηγούν μαθηματικά στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της εταιρείας. Ακόμα και αυτό το μικρό πρώτο διάστημα διοίκησης κατάφεραν η εταιρεία να μην καταθέσει προσφορές σε έργα της ΕΡΓΟΣΕ, να γίνονται απολύσεις χωρίς πρόβλεψη για πρόσληψη άλλων. Δεν ακούσαμε καμία ιδέα για την κάλυψη των υποχρεώσεων θυγατρικών στη Σερβία και στη Ρωσία, τις ζημιές στην Αυστραλία. Αντιλαμβάνομαι ότι η διοίκηση μια εταιρείας επιλέγει να περιορίσει το κόστος και κάνει απολύσεις. Αν όμως χάνονται πολύτιμα στελέχη που έχουν τεχνογνωσία απαραίτητη σε μεγάλα έργα και δεν προβλέπονται προσλήψεις ικανότερων, τότε οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. Δρομολογείται η υποβάθμιση και διάλυση».

Αν είχατε εδώ τους άλλους μεγάλους μετόχους της εταιρείας, τι θα τους προτείνατε;

Δ. Μπάκος: «Υπάρχει μια απλή αλλά δοκιμασμένη συνταγή. Τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση των μετόχων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Εμείς ανησυχούμε επειδή δεν βλέπουμε να υπάρχει συνεννόηση και αντίθετα γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην απαξίωση της εταιρείας. Πρέπει κατ’ αρχήν να πείσουν ότι δεν είναι αυτός ο στόχος τους».

Δηλαδή ζητήσατε συνεργασία και υπήρξε άρνηση;

Δ. Μπάκος: «Θα αποκαλύψω μια απλή αλλά χαρακτηριστική περίπτωση. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ομίλου Ελλάκτωρ να μάθουμε ποια είναι η διοίκηση που τοποθετείται στη σημαντική θυγατρική της, την ΑΚΤΩΡ. Αυτή η φυσιολογική και εύλογη ερώτηση από τον μεγαλύτερο μέτοχο προκάλεσε την απρεπή απάντηση ότι “οι μέτοχοι της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αυθημερόν συγκροτήθηκε σε σώμα” και μας παραπέμπουν “για λόγους ισότητας ενημέρωσης έναντι των λοιπών μετόχων στην επίσημη ανακοίνωση στο ΓΈΜΗ”. Εμείς φυσικά δεν είχαμε ζητήσει να μην ενημερώσουν άλλους μετόχους, αλλά επισκεφτήκαμε το ΓΕΜΗ και διαπιστώσαμε ότι εμφανίζεται ακόμα η παλιά διοίκηση.

Η ΑΚΤΩΡ είναι μια από τις 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του κόσμου. Δεν μπορεί να διοικηθεί, ούτε πολύ περισσότερο να αναπτυχθεί, όταν επικρατεί σύγχυση. Επίσης διαπιστώνω διάθεση να αποφεύγουν να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Ας αρχίσουν από τα βασικά, να πουν τι είναι. Αν είναι παθητικοί μέτοχοι, δεν μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και κεφάλαια όπως αφέθηκε να εννοηθεί αρχικά ως μεγάλο πλεονέκτημα. Εάν είναι μέτοχοι που ασκούν διοίκηση, τότε το γεγονός ότι έχουν 30% στη ΓΈΚ ΤΕΡΝΑ και μόνο 14,5% στην Ελλάκτωρ προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία».

Οι χιλιάδες μέτοχοι της Ελλάκτωρ όμως ανησυχούν. Λόγω της συμμετοχής των Ολλανδών και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ανταγωνισμός δηλώνει ότι θα κάνει ενστάσεις στα έργα που θα διεκδικούν οι δύο αυτοί όμιλοι, κάτι που θα «κολλήσει» τις διαδικασίες. Παράλληλα, βλέπουν εσάς σε αντεπίθεση να προκαλείτε εκ νέου διοικητική αναταραχή. Εχει προοπτική αυτή η κατάσταση;

Δ. Μπάκος: «Είναι εύλογο να ανησυχούν οι μέτοχοι, αλλά πρέπει να πω ότι δεν προβληματίζονται μόνο αυτοί. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες ανταγωνιστικών εταιρειών ότι θα ζητήσουν αποκλεισμό τόσο της Ελλάκτωρ όσο και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από κάθε μεγάλο διαγωνισμό επειδή έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές.

Κινδυνεύουν να αποκλειστούν από όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς οι δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες και μάλιστα χωρίς ευθύνη των υπόλοιπων μετόχων της Ελλάκτωρ αλλά και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ακόμα όμως κι αν αποσυρθεί η μία εταιρεία από κάποιους διαγωνισμούς, ο μόνος ωφελημένος θα είναι ο κοινός μέτοχος και όχι η εταιρεία. Επειδή διαπιστώνω μια επικριτική τάση, γιατί υποτίθεται “προκαλούμε διοικητική αναταραχή”, θέλω να σκεφτείτε ένα απλό ερώτημα. Υπάρχει προηγούμενο μέτοχος με 25% της εισηγμένης εταιρείας, ενώ είναι ο μεγαλύτερος, να αποκλείεται από τη διοίκηση;

Δεν θα βρείτε πουθενά τόσο παράλογη κατάσταση. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε καλόπιστα με τους άλλους μετόχους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου για το καλό της εταιρείας. Επειδή όμως οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ήταν άκαρπες, δεν είχαμε άλλη λύση παρά να ζητήσουμε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης μετόχων. Τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάκτωρ, σε έναν όμιλο που δραστηριοποιείται σε 29 χώρες;

Α. Εξάρχου: «Η Ελλάκτωρ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας, είναι ο μεγαλύτερος παραχωρησιούχος στην Ελλάδα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας, η μεγαλύτερη εταιρεία σε έργα που αφορούν περιβάλλον και ανακύκλωση απορριμμάτων, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Και είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι επικρατεί μια ρηχή σκέψη. Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι τα προβλήματα της ΑΚΤΩΡ δεν μπορούν να λυθούν μόνο με αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, όσο μεγάλη και αν είναι αυτή. Η ΑΚΤΩΡ πρέπει να εξυγιανθεί για να αναπτυχθεί και όχι να συρρικνωθεί για να εξαλειφθεί. Ελλάκτωρ χωρίς ΑΚΤΩΡ δεν είναι η ίδια εταιρεία.

Δ. Μπάκος: «Αν μου επιτρέπετε, θέλω να πω ότι όλα αυτά προκαλούν αυξανόμενη απογοήτευση. Δεν φαίνεται να δίνεται απάντηση στα μεγάλα προβλήματα. Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας που συχνά επικαλούνται; Βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τράπεζες; Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Κανείς δεν ξέρει. Απλώς διαβάζουμε δημοσιεύματα για σχέδια αύξησης κεφαλαίου και σε κάθε δημοσίευμα το ύψος της μετακινείται μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Επίσης προκύπτει και ένα ακόμα σοβαρό θέμα.

Η εταιρεία αυτή στο παρελθόν είχε τραυματιστεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) έχει επιβάλει την ποινή του αποκλεισμού από κάθε έργο που χρηματοδοτεί για διάστημα 15 μηνών, έως και τον Μάρτιο του 2022. Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε εμπλακεί σε έρευνες από OLAF σε Σκόπια, Ρουμανία και σε ποινικές περιπέτειες σε Αλβανία, Κύπρο. Εκεί θα επιστρέψει; Θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί ποιους επαναφέρουν και υιοθετούν. Αυτά προς το παρόν».

Ποια είναι η δική σας πρόταση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που περιγράφετε;

Δ. Μπάκος: «Δεν θέλουμε να αγνοήσουμε τα πραγματικά προβλήματα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χωρίς σαφές σχέδιο. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αμέτοχοι την απαξίωση της επένδυσής μας και θεωρούμε ότι η απαξίωση της ΑΚΤΩΡ οδηγεί στην απαξίωση του Ομίλου. Εμείς ως μέτοχοι περιμέναμε από την υπεύθυνη διοίκηση να δούμε κάτι που μοιάζει με πραγματικό σχέδιο. Και επειδή δεν βλέπουμε μια τέτοια πρόθεση, αποφασίσαμε να αναθέσουμε σε επιτελείο τεχνοκρατών την κατάρτισή του».

Α. Εξάρχου: «Να συμπληρώσω ότι οι γενικές κατευθύνσεις πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την “πραγματική” δουλειά, προκειμένου να αποδώσουν. Να πετύχουμε έξοδο από ζημιογόνες δραστηριότητες και να βελτιωθεί η απόδοση των κεφαλαίων της εταιρείας. Πρέπει να γίνουν γρήγορες όσο και αποτελεσματικές κινήσεις προκειμένου να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που έρχονται, όπως η ανάπτυξη των ΣΔ1Τ αλλά και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης σε διάφορες χώρες, σε πολλές από τις οποίες η Ελλάκτωρ ήδη έχει παρουσία».

Η σημερινή διοίκηση θα κατεβάσει πρόταση για αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ. Θα συμμετάσχετε στην αύξηση με το ποσοστό που σας αναλογεί;

Δ. Μπάκος: «Θα ήταν παράλογο να είχαμε επενδύσει στην Ελλάκτωρ χωρίς να μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυσή μας. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι ότι η σημερινή διοίκηση μόλις πριν από έναν μήνα καταψήφισε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου και τώρα υποστηρίζει ότι χρειάζεται. Δεν ήξεραν ή ήταν απροετοίμαστοι;».

Η αγορά γνωρίζει ότι ελέγχετε το 16,95% της Ελλάκτωρ και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχετε αποκτήσει επιπλέον 8,63%, για το οποίο ασκείτε ήδη τα δικαιώματα ψήφου. Εχετε ξοδέψει, αν δεν κάνω λάθος, περί τα 75 εκατ. ευρώ στην επένδυσή σας στην Ελλάκτωρ. Είστε διατεθειμένοι μαζί με τον συνέταιρό σας να αυξήσετε τη συμμετοχή σας;

Δ. Μπάκος: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε αναθέσει σε παγκοσμίου φήμης χρηματοοικονομικούς συμβούλους την ανάλυση της σκοπιμότητας μιας αύξησης μεγάλης όσο η φημολογούμενη, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου και ανάλογα θα διαμορφώσουμε τη στάση μας».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.