Επικαιροτητα

Δ. Βόσνος: Αιδώς Αρκάδες ταγοί!

Ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης "Για την Τρίπολη" με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια.

Συγκεκριμένα ο κ. Βόσνος αναφέρει:

Φτάνουν πια οι πομπώδεις  μεγαλοστομίες για το υψίστης σημασίας θέμα για το Δήμο Τρίπολης του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας! Χορτάσαμε βαρύγδουπες εξαγγελίες, στην πραγματικότητα όμως κινδυνεύουμε  να μην πραγματοποιήσουμε ούτε και τα συνήθη και καθιερωμένα στον εμβληματικό αυτό για την Επανάσταση τόπο. 

Αυτό πλέον... πάει πολύ!

Με επανειλημμένες εκκλήσεις μου,  παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μου,  όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο , αλλά και σε συνεντεύξεις κυρίως στο Δημοτικό ραδιόφωνο κλπ ζητούσα την έγκαιρη ενημέρωση  και συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τον προγραμματισμό των επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων, για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή οργάνωση και ολοκληρωμένη προετοιμασία για τις δράσεις και τα έργα του Ιωβηλαίου , θα ήταν να μας παρουσιάσει η αρμόδια επιτροπή με πρόεδρο τον κο Πραχαλιά που ορίστηκε από τον Κο Δήμαρχο, την πρόταση-εισήγηση  της και ταυτόχρονα να ακουστούν , να καταγράφουν και ει δυνατόν να ενσωματωθούν σε αυτήν την πρόταση απόψεις και θέσεις αιρετών, φορέων, πολιτών κλπ.

 Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δε συνέβη...

Και αυτό βέβαια ,θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, για την σωστή οργάνωση, ολοκληρωμένη προετοιμασία για τα έργα και τις δράσεις της επετείου των 200 χρόνων.

Σήμερα όμως φτάσαμε ,  να πλησιάζουμε το μέσο της ιστορικής χρονιάς,  για την επέτειο των 200 χρόνων και  δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση,  συζήτηση, καμία πρόταση και κανένα σχέδιο κλπ  των επετειακών και εμβληματικών  εκδηλώσεων , δράσεων καθώς  και μεγάλων αντίστοιχων έργων .

Ήρθε αρχικά η φετινή πρώτη μεγάλη επέτειος με την  διπλή γιορτή  της 25ης Μαρτίου  , όπου η ιστορική Τριπολιτσά, δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε τίποτα , υστερώντας συγκριτικά ακόμη και απέναντι σε πολύ μικρότερες πόλεις . 

Ήδη , σε όλη την Ελλάδα , αρκετοί μικρότεροι και μεγαλύτεροι Δήμοι , έχουν ήδη παρουσιάσει κάποιες δράσεις ,  Π.Χ επετειακά βίντεο , όλα αυτά βέβαια ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο  σχέδιο , που έχει συζητηθεί συλλογικά , έχει αποφασιστεί και τελικά κοινοποιηθεί δημόσια .

Αποκορύφωμα όλων αυτών , είναι  η έλλειψη  και ο αντίστοιχος  προγραμματισμός και οργάνωση , ακόμη και  των φετινών  ετήσιων  εκδηλώσεων  , που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αρκετή επιτυχία και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που, πως και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον αυτές , οι θεωρητικά  «κλασσικές» και σταθερά θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, παρά τις δηλώσεις του κυρίου Δημάρχου για μεγάλες εξαγγελίες.

Θυμίζω ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι μήνες που βρίθουν  , από  εθνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις  ,  που κατά παράδοση πραγματοποιούνται  κάθε χρόνο στην πόλη και τα χωριά μας και ούτε για  αυτές, έστω καθυστερημένα, δεν γνωρίζει κανείς ούτε  σήμερα, τι θα γίνει:

• 3 Απριλίου γενέθλια του Κολοκοτρώνη

• 6 Απριλίου Η συγκρότηση του  πρώτου στρατοπέδου από τον Κολοκοτρώνη στου Πάπαρη

• 12-13 Απριλίου η μάχη και η πρώτη νίκη του Αγώνα στο Λεβίδι

• 28 Απριλίου των Μυροφόρων στο Χρυσοβίτσι

• 12-13 Μαϊου η Μάχη στο Βαλτέτσι

• 21-22-23  Μαϊου εορτάζαμε τους νεομάρτυρες και Πολιούχους της πόλης μας Δημήτριο και Παύλο που αποκεφαλίστηκαν από τους Τούρκους .

Ήδη σήμερα , 6 Απριλίου και κανείς δεν γνωρίζει , ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο , ούτε στη τοπική κοινωνία , Π.Χ  πότε θα γίνουν και αν θα γίνουν φέτος ,  οι εκδηλώσεις στο Παπαρη  η στο Λεβίδι.

Δεν αποτελεί καμιά δικαιολογία η Πανδημία .!

Γιατί μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις και δράσεις,  προσαρμοσμένες στη σημερινή συγκυρία, που τουλάχιστον θα μνημονεύουμε  και θα προβάλλουμε  τα ιστορικά γεγονότα (λιτές εορτές ,  με μνημόσυνα, καταθέσεις στεφάνων, πανηγυρικούς κλπ) και με την αξιοποίηση των πολλαπλών μέσων επικοινωνίας (από τηλεοπτικά κανάλια, site, μέσα κοινωνικής δικτύωσης )  καθώς και ευρύτερα της τεχνολογίας, με την ψηφιοποίηση δράσεων που μπορούν να μεταφερθούν στα πέρατα του κόσμου και βέβαια πρώτα από όλα στους απανταχού Έλληνες, ώστε να διατηρήσουμε τις μνήμες να τιμήσουμε και να προβάλλουν τα γεγονότα και την πόλη μας , που ο ρόλος της ήταν πρωταγωνιστικός στον Αγώνα του 21 .

Αυτό είναι  το ελάχιστο  ,γιατί θα έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί , σχεδιαστεί και εκτελεσθεί και έργα που θα έπρεπε να μείνουν και μετά το 2021 στην πόλη και τα χωριά μας. ‘Έξυπνα έργα  ,  αναπτυξιακού χαρακτήρα  και όχι απαραίτητα όλα υψηλού κόστους ή εκμεταλλευόμενα κατάλληλες  χρηματοδοτήσεις και χορηγίες αξιοποιώντας παράλληλα και την σύγχρονη τεχνολογία .

Γιατί η ιστορική κληρονομιά  μας , μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για το τόπο μας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας ,τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες μέρες πριν την ανατολή του Φωτεινού Έτους για την πατρίδα μας, στην επέτειο των 200 χρόνων ,είχα εκφράσει την απογοήτευσή μου, τοποθετούμενος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως εξής :

"Λυπάμαι, λυπάμαι πολύ…  γιατί είμαστε προ των πυλών της ιστορικής χρονιάς των 200 χρόνων και πλέον δεν περιμένω τίποτα σημαντικό, από τον Δήμο μας, για αυτή την μεγάλη επέτειο της πόλης μας,  που ήταν ο πυρήνας της έναρξης της Εξέγερσης του Έθνους  αλλά και μία από τις τελευταίες ευκαιρίες, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιστορίας του τόπου μας...".

Όλα αυτά , που συμβαίνουν σήμερα, είναι μια  προσβολή της ιστορίας του τόπου μας , του μεγάλου αγώνα και των θυσιών των προγόνων μας, αλλά και μια έμμεση ή άμεση απαξίωση των τοπικών φορέων, των συμπατριωτών μας και  αποτελούν μια ακόμη πραγματική αδικία  , για τον εμβληματικό Δήμο μας .

Γι' αυτό με  βαθύ το συναίσθημα της απογοήτευσης και έντονη την αγωνία μου, θεωρώ καθήκον μου  ,την ύστατη  αυτή στιγμή , υπερασπιζόμενος και την θέση του αιρετού, του εκπροσώπου των κατοίκων  αυτού του ιστορικού τόπου , ξεπερνώντας πλέον τις όποιες  μεγάλες υποσχέσεις για επετειακές εκδηλώσεις , να ΚΑΛΕΣΩ ΟΛΟΥΣ  επειγόντως  , σε συστράτευση , για να προσπαθήσουμε  να ¨περισώσουμε , κατά το δυνατόν  περισσότερο, αυτή την ιστορική χρόνια ,  που ήδη διανύουμε ,  για την πόλη μας  αλλά και για όλο το έθνος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.