Επικαιροτητα

"Self-test": Που είναι υποχρεωτικό από αύριο

Στη δεύτερη φάση των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού περνάει η χώρα από αύριο, Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021.

Υποχρεωμένοι να προμηθευτούν και να διενεργήσουν το τεστ, καταγράφοντας το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (πεδίο: Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους) είναι οι εξής:

Ιδιωτικός τομέας: Όσοι εργάζονται σε  λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιγνίων και σε εταιρείες χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Δημόσιος τομέας: Όσοι εργάζονται σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι. 

 

Στην περίπτωση αρνητικού τεστ, θα εκδίδεται βεβαίωση,  την οποία οι εργαζόμενοι θα οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στην εργασία τους.

Εάν το τεστ είναι θετικό θα πρέπει εντός 24 ωρών να υποβάλλονται σε επαναληπτικό έλεγχο (δωρεάν σε δημόσια δομή ή με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή).

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-tests από τα φαρμακεία, δωρεάν, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ από την Δευτέρα 19 Απριλίου και ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου.

 

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να απασχολούν εργαζόμενο, χωρίς βεβαίωση αρνητικού τεστ. Εάν ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει τη βεβαίωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να τον δεχθεί και προχωράει σε περικοπή αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Από την άλλη, τα πρόστιμα για τον εργοδότη που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του είναι 300 ευρώ εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους, 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δουλεύει χωρίς να έχει κάνει τεστ και 1.500 ευρώ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.