Επικαιροτητα

"Ψηφιακό πιστοποιητικό": Τι είναι και πως θα λειτουργεί

Το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, μέσω απλούστευσης των διαδικασιών.

Την Παρασκευή το πρωί, 28 Μαΐου 2021,  θα γίνει η πρώτη παρουσίαση  του "ψηφιακού πιστοποιητικού" στη χώρα μας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το παρών θα δώσουν επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, θα υπάρχουν τρεις τύποι του πιστοποιητικού: Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα πιστοποιητικό αρνητικού τεστ και ένα ανάρρωσης από την νόσο της covid-19. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν προσιτά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 προς τους πολίτες.

Στόχος του μέτρου είναι τα κράτη-μέλη να μην χρειάζεται να επιβάλουν επιπλέον περιορισμούς σε Ευρωπαίους πολίτες που διαθέτουν το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και να μπορούν να ελέγχουν την εγκυρότητα του πιστοποιητικού, αποκτώντας πρόσβαση στην Ψηφιακή Πύλη, ώστε να επαληθεύεται η γνησιότητα του ψηφιακού ή έντυπου πιστοποιητικού, ανεξαρτήτως σε ποιο κράτος-μέλος έχει εκδοθεί. Σ' αυτό το ζήτημα, έχουν εκφρασθεί "επιφυλάξεις" για το κατά πόσον θα υπάρξουν προσπάθειες "παραχάραξης" του πιστοποιητικού.

Σε κάθε περίπτωση, χθες, Τετάρτη, η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το πιστοποιητικό. Το κείμενο θα κατατεθεί για ψηφοφορία στη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου (7-10 Ιουνίου). Στη συνέχεια, πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα. Ο κανονισμός αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021.

Να σημειώσουμε πως η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού αλλά και το τι θα προβλέπεται για όσους έχουν κάνει μια δόση ενός εμβολίου δυο δόσεων, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.