Επικαιροτητα

Self test: Πότε και για ποιους δεν θα είναι υποχρεωτικό

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ από την Επιτροπή των ειδικών-Τι λέει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Π.Ο.Υ

Πιθανώς, στις 15 Ιουνίου, να σταματήσουν να κάνουν self test οι πλήρως εμβολιασμένοι ενάντια στον κορωνοϊό. Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη την επιτροπή των ειδικών που παίρνει τις εν λόγω αποφάσεις. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εντός του Ιουλίου θα είναι δυνατό να μη φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα ρεπορτάζ που αφορούν τις επικείμενες αποφάσεις των ειδικών, όσοι θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου- ή με τη μια δόση του Johnson & Johnson-, εφόσον περάσει το επιστημονικώς προσδιορισμένο διάστημα ώστε να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη ανοσία, τότε δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος- ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-, εξήγησε ότι έχουμε ακόμα δρόμο «αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά» καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται επαρκώς μετά από ένα διάστημα, που ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Επομένως προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Μόσιαλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.

Η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα

"Ορόσημο" ήταν για την Ελλάδα το Σάββατο, 29 Μαΐου, καθώς ήταν η μέρα που συμπληρώθηκαν 2 εκατομμύρια πολίτες που, πλέον, είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού. Το γεγονός θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό για την "επιστροφή στην κανονικότητα", καθώς ο μαζικός εμβολιασμός είναι μία από τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να αφήσει πίσω την πανδημία. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μαζική συμμετοχή στην διαδικασία των ηλικιών 18 -30, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής, δημιουργούν αισιοδοξία.

Ήδη τις τελευταίες ώρες, οι νέοι που σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν ώστε να περάσουν ένα -όσο γίνεται- ασφαλές καλοκαίρι είναι εκατοντάδες, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτά που έχουν απομείνει μέχρι αυτή την ώρα είναι ελάχιστα. Ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει είναι πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κλείστηκαν 50.000 ραντεβού.

Άλλωστε, το γεγονός πως το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, θεωρείται ένα επιπλέον κίνητρο για τους εποχικά εργαζόμενους νέους στα νησιά που θέλουν να είναι ασφαλείς πριν φτάσουν στους προορισμούς για να εργαστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαθέσιμα ραντεβού δεν υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, ωστόσο τις επόμενες μέρες  αναμένεται να ανοίξουν και νέα για όσους θέλουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.