Επικαιροτητα

Ποιες απαγορεύσεις "χαλαρώνουν"- Που θα δίνονται τα self tests

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας- Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας, το σύνδρομο "long-covid", οι χώροι διάθεσης των self tests και ο νέος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, "συνοδευόμενος" από περαιτέρω άρση των περιορισμών, ήταν τα βασικά σημεία της σημερινής ενημέρωσης από τους κ. Μαγιορκίνη, Κοντοζαμάνη, Χαρδαλιά και την κ. Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν:

- Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι παρόμοια μ' αυτή του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά με πτωτικές τάσεις, σε όλα τα στατιστικά μεγέθη.

- Ένας στους επτά ασθενείς με κορωνοϊό, αναπτύσσει το λεγόμενο σύνδρομο "long-covid". Πρόκειται για σύνδρομο το οποίο προκαλεί παρενέργειες για χρονικό διάστημα 3-6 μηνών και δεν έχει σχέση ούτε με την ένταση της ασθένειας ούτε με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει ο ασθενής. Οι επιστήμονες, παγκοσμίως, εξετάζουν τα αίτια του συνδρόμου.

-Η διάθεση των self tests θα συνεχιστεί για 2-3 μήνες από τα φαρμακεία, εφόσον αποφασίσει θετικά το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σε Αττική και Αχαϊα, ωστόσο, η διάθεση θα γίνεται από τα super markets, καθώς οι αντίστοιχοι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν δηλώσει πως αναστέλλουν τη χορήγηση. Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε "ανόητες" και "αντεπιστημονικές" τις σχετικές αιτιάσεις και δήλωσε πως πιστεύει να επικρατήσει η αίσθηση ευθύνης και όχι συνδικαλιστικές λογικές. Παράλληλα, είπε πως τα self tests θα είναι διαθέσιμα για όσα φαρμακεία, στις περιοχές αυτές, θα θελήσουν να συνεχίσουν τη χορήγηση.

- Από το Σάββατο, 19 Ιουνίου: Yποχρεωτικά δύο sef tests την εβδομάδα, ένα με δαπάνη της πολιτείας και ένα με αντίστοιχη του εργοδότη, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν υπηρεσίες "δια ζώσης", μ' έμφαση σ' όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό.

Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι, μόνο σε υπαίθριο χώρο, με υποχρεωτικές τις μάσκες για ενηλίκους.

Επαναλειτουργούν τα λούνα παρκ, με την τήρηση μιας σειράς υγειονομικών μέτρων.

Επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες ευεξίας, επίσης με συγκεκριμένα μέτρα.

 

Από 1η Ιουλίου: Ανοίγουν και οι κινηματογραφικές αίθουσες δωδεκάμηνης λειτουργίας, με μέγιστη δυνατή χωρητικότητα στο 50%. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να έχουν αποδεικτικό αρνητικού self test

 

Επίσης, η εκγύμναση σε γυμναστήρια, θα μπορεί να εξασκείται χωρίς μάσκες, μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.