Επικαιροτητα

Εμβολιασμός: "Ενισχυτική" δόση για όσους έκαναν το J&J;

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Βορειοαμερικανοί επιστήμονες εξετάζουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο

Αιτία η μεταδοτικότητα της λεγόμενης "μετάλλαξης Δέλτα" του νέου κορωνοϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι επιστήμονες δήλωσαν, ότι οι ίδιοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μια έξτρα δόση, παρότι που δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένες μελέτες σχετικά για το κατά πόσο ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Mερικές ευρωπαϊκές χώρες και ο Καναδάς έχουν επιτρέψει ήδη μια τέτοια ανάμιξη. Η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσο προστατεύει έναντι της παραλλαγής «Δέλτα» το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα.

Βρετανικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca παρέχουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία, σε σχέση με τη μία μόνο δόση, όσον αφορά στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Mάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, Μάικλ Λιν, δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο της J&J, είναι λιγότερο προστατευμένοι», σε σχέση με όσους κάνουν δύο δόσεις άλλων εμβολίων.

Προς το παρόν, πάντως, ούτε το CDC ούτε το ECDC συνιστούν ενισχυτικές δόσεις, καθώς δεν έχουν διαπιστώσει βάσιμες ενδείξεις για μειούμενη προστασία από τα εμβόλια. Από την πλευρά της, η J&J ανέφερε ότι εξετάζει εργαστηριακά αν η ανοσιακή απόκριση από το εμβόλιο της είναι ικανή να εξουδετερώσει την παραλλαγή Δέλτα, αλλά, προς ώρας, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.