Επικαιροτητα

Τι ισχύει από αύριο για "εμβολιασμένους" και "ανεμβολίαστους"

Η "κωδικοποίηση" των διαφορών μεταξύ των 2 κατηγοριών του πληθυσμού

Να σημειώσουμε πως "εμβολιασμένοι"* είναι όσοι έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου ή τη μια του Johnson & Johnson, έχουν δε παρέλθει 14 ημέρες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Όλοι οι υπόλοιποι είναι "ανεμβολίαστοι". Προς ώρας, δεν υπάρχουν κάποιοι ιδιαίτεροι περιορισμοί για τους ανηλίκους 12-17 ετών, αν και οι τελευταίοι είναι "υποχρεωμένοι" να έχουν κάνει αυτοδιαγνωστικό ή άλλο τεστ, προκειμένου να μεταβούν σε νησιά. Για τους ανηλίκους κάτω των 12 ετών, δεν υπάρχει κανείς περιορισμός.

Ειδικότερα, από αύριο Δευτέρα, 5 Ιουλίου, ισχύουν τα εξής:

Οι "ανεμβολίαστοι" διατηρούν την υποχρέωση της επίδειξης "αρνητικού" self-test για να πάνε στις εργασίες τους. Οι "εμβολιασμένοι" δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.

Οι "ανεμβολίαστοι" θα πρέπει να έχουν, αποδεδειγμένα, κάνει τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, είτε PCR τις τελευταίες 72 ώρες είτε Rapid τις τελευταίες 48, προκειμένου να μεταβούν σε νησιά. Self tests δεν είναι αποδεκτά. Εξαιρούνται: Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα. Επίσης, όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών ενοτήτων για λόγους εργασίας, θα συνεχίσουν να το κάνουν με επίδειξη self test.

Με τους ίδιους όρους, θα λειτουργούν- σε ποσοστό πληρότητας 85% πλέον- τα υπεραστικά ΚΤΕΛ, δημόσια και ιδιωτικά, όπως και οι σιδηρόδρομοι αλλά και τα τουριστικά λεωφορεία.

 

Σχετικά με τη λειτουργία των κλειστών κινηματογραφικών αιθουσών (δωδεκάμηνης λειτουργίας): Κατά την είσοδο απαιτείται υποχρεωτική επίδειξη α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή β) βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test), εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής, είτε αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ενώ η αντίστοιχη διάγνωση με self-test αποδεικνύεται με την επίδειξη βεβαίωσης «COVID-19: Δήλωση αποτελέσματος self-test/Self test declaration» ηλεκτρονικά καταχωρισμένης ή χειρόγραφης ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Όσον αφορά τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης γνωστοποιείται ότι από 2 Ιουλίου λειτουργούν μόνο ανοικτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

25% πληρότητα

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο: (α) πιστοποιητικού εμβολιασμού ή (β) βεβαίωσης αρνητικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή γ) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

 

 

 

* Ίδιες προβλέψεις με αυτές των "εμβολιασμένων", υφίστανται, ουσιαστικά, και για όσους έχουν, αποδεδειγμένα, νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.