Επικαιροτητα

Εμβολιασμός: Ο EMA προειδοποιεί για "νέες παρενέργειες"

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, νέα στοιχεία περί παρενεργειών από εμβολιασμούς

Η ανακοίνωση αφορά νέες παρενέργειες των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα. 

Για την περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με σύνδρομο διαρροής των τριχοειδών αγγείων. Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που εμφανίζεται με πρήξιμο και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, o EMA προτείνει να καταγραφεί ως πιθανή παρενέργεια το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν - Μπαρέ. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση στο φυλλάδιο των οδηγιών.

Νέα στοιχεία για τη "μετάλλαξη Δέλτα"

 

Άτομα που στο παρελθόν έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό έχουν πιθανότητες να κολλήσουν πάλι λόγω της "μετάλλαξης Δέλτα", σύμφωνα με τα συμπεράσματα γαλλικής μελέτης που δημοσίευσε το περιοδικό Nature. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η πρώτη δόση των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca δεν παρέχουν προστασία έναντι της "μετάλλαξης Δέλτα", παρόλο που με τη δεύτερη δόση η προστασία αγγίζει το 95%.

Τα πειράματα ωστόσο έχουν δείξει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι - δηλαδή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή AstraZeneca - έχουν ισχυρή προστασία απέναντι στην μετάλλαξη Δέλτα. 

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με την τακτική έρευνα του King's College του Λονδίνου, που βασίζεται στην εφαρμογή καταγραφής συμπτωμάτων Covid με την ονομασία ZOE, από τα υπολογιζόμενα 22.638 ημερήσια νέα κρούσματα στην Αγγλία, τα 11.084, σχεδόν τα μισά, αφορούν πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης θετικότητας για όσους έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου είναι 3,2% και για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι 1%.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.