Επικαιροτητα

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μονάδα στο Αθήναιο

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ Τετάρτη 11 Αυγούστου 7:30 το απόγευμα στο Καφέ Ουζερί του Μπέζου στη Κάτω Ασέα.

Λέμε ΟΧΙ στη βρώμα και τη δυσοσμία.

Αρνούμαστε να γίνουμε η χαβούζα της Πελοποννήσου.

Η περιοχή μας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο, απειλείται κυριολεκτικά να γίνει η χαβούζα της Πελοποννήσου, να γίνει ένας χώρος που θα συγκεντρωθούν κάθε είδους ρυπογόνες δραστηριότητες.

Η αρχή έγινε με το ξεκίνημα της κατασκευής του μεγάλου σκουπιδοεργοστάσιου και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Παλαιόχουνη.

Παράλληλα και σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ, στα όρια του Αθήναιου, επιχειρούν να εγκαταστήσουν τη γνωστή μονάδα παραγωγής ζωοτροφών από ζωικά υπολείμματα (σάπια κρέατα – ψόφια κλπ) που έδιωξαν με τους πολύχρονους αγώνες τους οι κάτοικοι των Λεχαινών από τον τόπο τους για να απαλλαγούν από τα έντονα προβλήματα ρύπανσης και μόλυνσης, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Τους είχε φάει η βρώμα και η δυσοσμία.

Προβλέπουν να επεξεργάζονται 300 τόνους την ημέρα, όταν στα Λεχαινά επεξεργαζόταν 90 τόνους. Με 90 τόνους βρώμαγε σε ακτίνα 8 και 10 χιλιομέτρων. Με τριπλάσια ποσότητα μέχρι που θα φτάσει η βρώμα; Οι ισχυρισμοί της εταιρείας για δήθεν ιδανική λειτουργία της μονάδας διαψεύδονται από την πραγματικότητα και από όσα καταγράφονται στα έγγραφα των Υπηρεσιών στα Λεχαινά (Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου και στο πόρισμα καταπέλτη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα). 

Αν η εταιρεία είχε τις δυνατότητες που λέει, γιατί δεν τις εφάρμοζε στα Λεχαινά;

Παρά την οργανωμένη δράση και καθολική άρνηση των κατοίκων, παρά τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις της κοινότητας του Αθήναιου, του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αυτής της ρυπογόνας μονάδας στον τόπο μας.

Γιατί οι μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για την εξασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή μας δεν αλλάζουν και δεν εγκαταλείπονται εύκολα, το επιβεβαίωσε και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή μας.

Στη Μεγαλόπολη με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος κλείνουν τις λιγνιτικές μονάδες με βαριές συνέπειες. Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Δρομολογούν ακόμα και την καύση απορριμμάτων και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ).

Στην Παλαιόχουνη ξεκίνησε η κατασκευή της κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και του ΧΥΤΥ της ΤΕΡΝΑ με εγγυημένη μακροχρόνια κερδοφορία για την εταιρεία και βαρύ περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος όχι μόνο για την περιοχή αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου. Ένα στοιχείο αρκεί. Στη Καλλιρόη που προγραμματίζουν το ένα από τα τρία σκουπιδοεργοστάσια και τον ένα από τους τρις ΧΥΤΥ, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας θα πληρώνουν το σκουπίδι τα λαϊκά στρώματα 189 ευρώ τον τόνο.

Στο Αθήναιο επιχειρούν να εγκαταστήσουν τώρα το βρωμοεργοστάσιο και στην συνέχεια να ανοίξουν το δρόμο για εγκατάσταση κάθε είδους ρυπογόνων δραστηριοτήτων, όπως κατάλοιπα τυροκομείων – πτηνοτροφείων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων ακόμη και μεταφορά των πυρηνελαιουργείων που αγωνίζονται να διώξουν από τον τόπο τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά.

Προφανώς με άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν περίμενε το όχι του Περιφερειακού Συμβουλίου και με διαδικασίες εξπρές ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εξέδωσε σχετική απόφαση.

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Ο οργανωμένος αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα.

Μέχρι τώρα πετύχαμε τις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης και της Κοινότητας Αθήναιου - Την ανάληψη των δικαστικών και νομικών εξόδων από το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια – Το πάγωμα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης με εντολή Περιφερειάρχη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να τα μαζέψουν και να φύγουν από τον τόπο μας.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να στηριχθούν οι τοπικές δραστηριότητες, γεωργία – κτηνοτροφία – μελισσοκομία – εστίαση -τουρισμός - αναψυχή κλπ. Τέτοια μέτρα χρειάζεται ο τόπος μας και όχι ρυπογόνες δραστηριότητες.   

ΟΛΟΙ την Τετάρτη 11 Αυγούστου 7:30 το απόγευμα στο Καφέ Ουζερί του Μπέζου στη Κάτω Ασέα.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.