Επικαιροτητα

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου Έλληνα Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σ' ερωτήσεις δημοσιογράφων στην συνέντευξη τύπου που, παραδοσιακά, παραχωρείται από τον εκάστοτε κάτοχο του αξιώματος στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές και η πορεία της Οικονομίας θα είναι καλύτερη στο μέλλον. Μάλιστα, όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση και τις πρόωρες εκλογές, δήλωσε πως "οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα"!

Επιπρόσθετα, ανέφερε ποια θεωρεί ως "μεγαλύτερα λάθη" του, ενώ επεσήμανε πως δεν θεωρεί τις κινητοποιήσεις των λεγόμενων "αντιεμβολιαστών" ως "πολιτικώς υποκινούμενες". 

Η συνέντευξη ήταν εφ' όλης της ύλης και διήρκεσε επί μακρόν. Παρακάτω, παρατίθενται κάποια από τα βασικά της σημεία:

"Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα."

"Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Ένα ήταν η Θεσσαλονίκη που δεν έκλεισε νωρίτερα. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος."

"Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε. Ίσως κάποιοι ενοχλούνται, είπε, από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ' όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας. Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας. Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει."

"Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας."

 

"Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15 ότι αυτό είναι το σωστό. Αποδίδω επίσης πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορωνοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι."

 

"Πριν από κάθε ανασχηματισμό γράφονται πάρα πολλά. Οι επιλογές των υπουργών είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση. Έκανα μια κίνηση με 2 χαρακτηριστικά: Έκρινα πως σε ένα αντικείμενο όπως η Πολιτική Προστασία δεν έχει ιδεολογικές διαφορές. Και θεώρησα πως ήταν ευκαιρία να προτείνω έναν άνθρωπο που είχε την απαραίτητη εμπειρία. Το τί έγινε στη συνέχεια το γνωρίζετε. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος όμως με τις επιλογές που κάναμε. Έχουμε έναν υπουργό με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, έναν υφυπουργό με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Θα χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Πολιτική Προστασία."

"Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η δεύτερη γραμμή άμυνας  (σ.σ. κατά της ακρίβειας) είναι ο έλεγχος της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει έρευνες. Από κει και πέρα επιμείναμε στην τιμή του ρεύματος – είναι παγκόσμιο πρόβλημα λόγω των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου- μαζί με την ΔΕΗ. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα, κάνουμε ειδικά για τις τιμές του ρεύματος γενναιόδωρες παρεμβάσεις». Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα."

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.