Επικαιροτητα

Τρίπολη: Διακοπή της συνεδρίασης του Πε.Συ- Ένταση μεταξύ Γόντικα/Τατούλη

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου- Τρίπολη, Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Με το θέμα της "ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ", ξεκίνησε η συνεδρίαση του Πε. Συ. Πελοποννήσου, το απόγευμα της Τετάρτης, στην Τρίπολη. Επί της ουσίας, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να πάρει "θέση" το Περιφερειακό Συμβούλιο, σχετικά με την- περαιτέρω- ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Μάλιστα, ο κ. Πετράκος ("Αγωνιστική Συνεργασία για την Πελοπόννησο") αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας πως εάν ζούσε "καθώς ήταν αθυρόστομος, θα έλεγε πολλά στους επιγόνους του". "Βεβιασμένη" χαρακτήρισε την διαδικασία ο προαναφερθείς εισηγητής, δηλώνοντας πως, σε συνδυασμό με την "πρόωρη απολιγνιτοποίηση" θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε φαινόμενα κερδοσκοπίας όσον αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Tέλος, κάλεσε τους υπολοίπους συμβούλους να συμμετάσχουν στα σχετικά συλλαλητήρια- την Παρασκευή, στη Μεγαλόπολη και την Τρίτη στην Αθήνα-, αλλά και να προχωρήσουν στην λήψη απόφασης κατά των διαδικασιών που έχει κινήσει η Κυβέρνηση.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε, εν γένει, στην "απορρύθμιση" της αγοράς ενέργειας, παραθέτοντας το "γερμανικό παράδειγμα", όπου η ευθύνη για την ενέργεια βρίσκεται, πλέον, στα "χέρια" της αυτοδιοίκησης και όχι στο κεντρικό κράτος- σ.σ. Στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης-. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην εισαγγελική έρευνα περί "χειραγώγησης μετοχών" της ΔΕΗ, ενώ υποστήριξε πως η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την πορεία της ιδιωτικοποίησης. 

Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ πως το Περιφερειακό Συμβούλιο, προφανώς, δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα στο ζήτημα της διαχείρισης της αγοράς ενέργειας- και, φυσικά, της Δ.Ε.Η.-, ωστόσο η σχετική συζήτηση είχε το πολιτικό της ενδιαφέρον, κυρίως σε επίπεδο συμβολισμών και κατάθεσης θέσεων.

Ο κ. Δέδες, από την πλευρά του, επικαλέστηκε- και αυτός, μετά τον κ. Πετράκο- τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, βασικού οικονομικού παράγοντα της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας. Να θυμίσουμε πως ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε "σοβαρές αμφιβολίες και ανησυχία" για την πολιτική που προωθεί η Κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, ο κ. Δέδες θύμισε στο σώμα πως η Περιφερειακή Αρχή είχε αρνηθεί να συναινέσει σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που διατύπωνε διαφωνία ως προς την "απολιγνιτοποίηση". Ο επικεφαλής της παράταξης "Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο", υποστήριξε πως, ουσιαστικά, δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός για την "επόμενη ημέρα" τόσο της Δ.Ε.Η. όσο και, εν γένει, της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ και η χρονική συγκυρία- αυτή της ενεργειακής κρίσης- είναι ατυχής για να υλοποιηθούν ριζικές αλλαγές στον τομέα.

Ο κ. Μπουντρούκας εστίασε στο οικονομικό μέγεθος του "πληθωρισμού", επισημαίνοντας πως ναι μεν θα πρέπει να περάσουμε στην "μεταλιγνιτική εποχή"- ελέω κλιματικής αλλαγής- αλλά με "ισορροπία" και όχι βιαστικά, όπως έγινε. 

Είναι σαφές πως οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου εγείρουν σοβαρές αντιρρήσεις απέναντι στην πολιτική που ασκείται από την κεντρική Κυβέρνηση στο θέμα της ενέργειας- και ειδικά της Δ.Ε.Η. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γόντικας, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δημιούργησε, αμέσως, ένταση, με την τοποθέτησή του- ως είθισται...-, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και την "ιδεολογική συγγένεια" μεταξύ των δυο μεγαλύτερων Περιφερειακών παρατάξεων. Η αντιπαράθεση μεταξύ, κυρίως, των κ. Τατούλη και Γόντικα, οδήγησε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου να διακόψει τη συνεδρίαση, καθώς ο μεν κ. Γόντικας αναφέρθηκε σε "γέφυρες μεταξύ Τατούλη και Βλάση, που συνεργάστηκαν για να παραδώσουν στον ιδιώτη καπιταλιστή το φυσικό αέριο", ενώ τόσο ο κ. Τατούλης, όσοι και η κ. Νικολάκου χαρακτήρισαν τον κ. Γόντικα "δεκανίκι της Περιφερειακής Αρχής". Επί της ουσίας, ο κ. Γόντικας διαφοροποιήθηκε από τις υπόλοιπες, αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, καταθέτοντας ξεχωριστή πρόταση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ άσκησε κριτική και στα λεγόμενα των παρατάξεων της "αριστεράς".

Νίκας: Μόνο κερδισμένος θα βγει ο ελληνικός λαός ( σ.σ. από την πολιτική της Κυβέρνησης στην ενέργεια)

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε "απολύτως σωστή" την πολιτική της Κυβέρνησης- και, κυρίως, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ. "Η ΔΕΗ έχει άμεση ανάγκη για επενδύσεις. Η πατρίδα μας δεν έχει ούτε πετρέλαιο, ούτε φυσικό αέριο. Έχει αέρα, ήλιο και νερό. Εκεί θα πρέπει να καταφύγουμε, αν θέλουμε ενεργειακή αυτονομία. Κι αυτή τη λογική έχει η πολιτική της Κυβέρνησης: Τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας."

Μάλιστα, ο κ. Νίκας, κάνοντας μια "ιστορική αναδρομή", χαρακτήρισε "καλό Πρωθυπουργό" τον Κώστα Σημίτη, ενώ, όσον αφορά τις αντιδράσεις για τη ΔΕΗ, τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες αντιδράσεις κατά τη δημιουργία των μεγάλων οδικών δικτύων της χώρας και, συγκεκριμένα, την πολιτική του παλαιού Υπουργού της Ν.Δ., κ. Σουφλιά. Τέλος, μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκας υποστήριξε πως η ΔΕΗ δεν θα χάσει το "δημόσιο χαρακτήρα" της. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.