Επικαιροτητα

"Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα"

Φωτογραφία: video screen/ EΡΤ 1

Η καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας- Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Ως είθισται, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως ένας στους τρεις ασθενείς εντός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα είναι κάτω των 60 ετών. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως η μετάλλαξη "Ο" του νέου κορωνοϊού δεν είναι "ένα απλό κρυολόγημα" και δεν θα πρέπει όσοι νοσούν, να επαναπαύονται λαμβάνοντας φάρμακα και παραμένοντας στο σπίτι τους. Αντίθετα, θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό και, εάν κρίνεται απαραίτητο, να μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, σ' αυτή την πρακτική πολλών ασθενών, ουσιαστικά αποδόθηκε το υψηλό ποσοστό θανάτων στην Ελλάδα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Γκάγκα, δήλωσε μεν πως "έχουμε ελάχιστους θανάτους από την όμικρον", αλλά τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι επί μακρόν πιεσμένο και το γεγονός αυτό προβληματίζει.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις θανάτων ενός βρέφους και μιας 14χρονης στη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Γκάγκα δήλωσε πως εφόσον υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νόσησης παιδιών, θα υπάρξουν και τέτοια φαινόμενα, τα οποία όμως "δεν πρέπει να γίνονται σημαία και να προκαλούν πανικό".

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η μετάλλαξη "Ο" βαίνει προς συρρίκνωση αλλά θα σταθεροποιηθεί σε υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων από την "Δ".

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων, οι τρεις εκπρόσωποι των αρμοδίων αρχών ανέφεραν στοιχεία που συνηγορούν τόσο υπέρ της επίσπευσης της παροχής της ενισχυτικής δόσης των εμβολίων όσο και υπέρ της υιοθέτησης καραντίνας πέντε ημερών για όσους ασθενούν λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.