Επικαιροτητα

Τζιούμης: "Κανένας δεν ενημέρωσε το Δήμο Τρίπολης!"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης για το πρόβλημα που προέκυψε κατά τη "μεταβατική φάση" της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Ως γνωστόν, το πρόβλημα εστιάζεται στους Δήμους Σπάρτης και Δυτικής Μάνης. Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ενημέρωσε το "σώμα" σχετικά με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, τόσο από το αρμόδιο Υπουργείο όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Τζιούμης τόνισε πως η Υπουργική απόφαση που παραβιάζει την υπογραφείσα σύμβαση, σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς απορριμμάτων από μια διαχειριστική ενότητα στην άλλη, ελήφθη χωρίς να υπάρξει ενημέρωση ή διαβούλευση με το Δήμο Τρίπολης- ο οποίος δεν εκλήθη ούτε σε σχετική σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, ανέφερε πως εξέφρασε αντιρρήσεις για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, κυρίως διότι δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.

Θα πρέπει ν' αναφερθεί πως οι τρεις διαχειριστικές ενότητες καθορίζονται από το γεγονός πως η σύμβαση προέβλεπε τη δημιουργία τριών εργοστασίων διαχείρισης σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία (Παλαιόχουνη- Σκάλα- Καλλιρόη).

Καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας συνεδρίασε χθες, Σάββατο 2 Απριλίου 2022, εκτάκτως και αποφάσισε να μεταφερθούν απορρίμματα από τη Σπάρτη, καταρχάς, στην Παλαιόχουνη (μπορείτε να δείτε εδώ την απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου)ο Δήμαρχος Τρίπολης επεσήμανε πως "δεν μπορούμε να δεχθούμε να έρχονται, άκριτα, απορρίμματα" και "δεν σημαίνει πως πρέπει να επιβαρυνθεί η Αρκαδία, επειδή η μονάδα της ολοκληρώθηκε γρηγορότερα."

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζιούμης ξεκαθάρισε πως: Δεν είναι αποδεκτό να έρχονται απορρίμματα στην Παλαιόχουνη απ' όλη την Πελοπόννησο, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη σ' ένα Δήμο όπως η Σπάρτη και θα πρέπει να κατοχυρωθεί η μεταφορά ίσης ποσότητας απορριμμάτων- όταν ολοκληρωθεί το εργοστάσιο στη Σκάλα- από την διαχειριστική ενότητα όπου ανήκει η και η Αρκαδία προς αυτή που ανήκει η Σπάρτη.

Ο κ. Σμυρνιώτης, που, εκτός των άλλων, είναι ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, ανέφερε πως οι Δήμοι Σπάρτης και Δυτικής Μάνης έχουν σοβαρό πρόβλημα- όπως είπε, ο δεύτερος έστελνε τα απορρίμματα στην...Άμφισσα (!) και ο πρώτος στην Αμαλιάδα-, ενώ περιέγραψε το "ιστορικό" των τροποποιήσεων στην αρχική σύμβαση, όπου προβλεπόταν πως δεν θα ξεκινούσε κανενός είδους διαχείριση εάν δεν υπήρχε δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας και των 3 εργοστασίων στην Πελοπόννησο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως και η διαχειριστική ενότητα όπου ανήκει η Τρίπολη, έχει πρόβλημα, καθώς ορισμένοι Δήμοι δεν μπορούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα στην Παλαιόχουνη, όπως είναι καθορισμένο, καθώς δεν είναι έτοιμος ο σταθμός μεταφόρτωσης του Σπαθοβουνίου. 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.