Επικαιροτητα

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτογραφία: αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας από την Ελληνική κυβέρνηση

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο (την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022), ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ουσιαστικά οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος- μετά από σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας-, θα καταβάλουν στο κράτος "ειδικό μέρισμα αλληλεγγύης", το οποίο θα προκύψει από τη φορολόγηση των "υπερκερδών" που είχαν οι εταιρείες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα- ήδη, αρκετά πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο φόρος θα είναι ύψους 90%, επί αυτών που θα χαρακτηρίσει ως "υπερκέρδη" η ΡΑΕ. 

Επίσης, θα υπάρξει επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής- από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα-, η οποία θ' αφορά τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και θα έχει εισοδηματικά κριτήρια (αφορά όσους δηλώνουν μέχρι 45.000 ευρώ), ενώ θα μπορεί να φθάσει έως τα 600 ευρώ ανά λογαριασμό. Συνεπώς, η ρήτρα αναπροσαρμογής, ουσιαστικά, αναστέλλεται.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστούν για τους επόμενους 2 μήνες- για όλες τις κατοικίες-, ενώ από τον Ιούλιο θα μπει "πλαφόν" στην τιμή χονδρικής πώλησης του ρεύματος, μέσω αποσύνδεσής τους από την τιμή του φυσικού αερίου, με χρονικό ορίζοντα διάρκειας του μέτρου τον ένα χρόνο.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης των νοικοκυριών με σκοπό την αντικατάσταση των "ενεργοβόρων" συσκευών με αντίστοιχες σύγχρονες, φιλικότερες προς το περιβάλλον και με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, όπως ισχυρίστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, χρειάστηκε χρόνος για να μελετηθούν όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για "καθυστέρηση" της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε "αργοκίνητο υπερωκεάνειο" την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας πως η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα περιμένει άλλο για παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντική "αλλαγή πλεύσης", υπό το βάρος και της κοινωνικής δυσαρέσκειας, καθώς, μέχρι πρότινος, ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στην "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" και τις "πανευρωπαϊκές λύσεις" ή "παρεμβάσεις" επί οιουδήποτε, σχεδόν, θέματος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.