Επικαιροτητα

Περιφερειακό Συμβούλιο: Η κλιματική αλλαγή ανέβασε το..."θερμόμετρο"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις στη συζήτηση περί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

Το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 9ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου: Γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής, κ. Τσουκαλάς, χαρακτηρίστηκε ως "αλαζόνας" από την πλευρά της κ. Νικολάκου, ενώ, προηγουμένως, η κ. Τζένη Δημητρακοπούλου- μέλος της παράταξης του κ. Δέδε- είχε κάνει ορισμένες παρατηρήσεις επάνω στη μελέτη. 

Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε πως η εν λόγω μελέτη βρισκόταν σε διαβούλευση ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, χωρίς να υπάρξει κάποια "κρούση" από εκπροσώπους των παρατάξεων των κ. Τατούλη και Δέδε, αλλά, αντίθετα, υπήρξε συμμετοχή στη διαδικασία από άλλους- αναφέρθηκε το όνομα του κ. Πετράκου.

Ο κ. Τσουκαλάς διευκρίνισε, σε κάθε περίπτωση, πως το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο, αφού υπάρξει πρώτα η γνωμοδότηση του αρμόδιου Υπουργείου επί της μελέτης.

Η παράταξη του κ. Τατούλη, μέσω της τοποθέτησης του ιδίου, κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή για "προχειρότητα", "καθυστέρηση" και, μάλιστα, ο πρώην Περιφερειάρχης υποστήριξε πως η εικόνα του εισηγητή ήταν "προσβλητική" για το σώμα. Επί της ουσίας, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, καθώς, από τη στιγμή που συντάχθηκε εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών (με επικεφαλής τον διακεκριμένο επιστήμονα κ. Ζερεφό), τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

O κ. Δέδες υποστήριξε πως, εάν ενδιαφερόταν η Περιφερειακή Αρχή για το θέμα, θα γινόταν ειδική συνεδρίαση για τη Μελέτη. Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Δέδες, αντιμετωπίζεται ως "θέμα διεκπεραίωσης", σε αντίθεση με την πρακτική που ακολούθησαν άλλα Περιφερειακά Συμβούλια. Μάλιστα, ο κ. Δέδες έθιξε και το γεγονός πως η λεγόμενη "απολιγνιτοποίηση"- όπως κι αν τελικά πραγματοποιηθεί ή...όχι- και, συνεπώς, οι επιπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκος, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την τύχη του Περιβάλλοντος κι αυτό αποδεικνύεται από τα χρήματα που δαπανώνται, για παράδειγμα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι δασικές υπηρεσίες ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Ο κ. Πετράκος ανέφερε σε συγκεκριμένα παραδείγματα- όπως τις πρόσφατες δηλώσεις του προϊσταμένου της δασικής υπηρεσίας της Μεσσηνίας, ο οποίος είπε πως δόθηκαν 19.000 ευρώ για να καθαριστούν 350 χιλιόμετρα του δικτύου, ήτοι 54 ευρώ το χιλιόμετρο! 

Να σημειώσουμε πως, όπως υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Σκαντζός, η Περιφερειακή Αρχή είχε φέρει, επανειλημμένα, το θέμα προς συζήτηση και είχε προσκληθεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προκειμένου να τοποθετηθεί. Ωστόσο, συνεχείς αναβολές της συζήτησης του θέματος, προκάλεσαν φυσιολογική κόπωση και, άρα, "υποβάθμιση" του ζητήματος. Προφανώς, για τις εν λόγω αναβολές, σύμφωνα με τον κ. Σκαντζό, ευθύνεται η παράταξη του κ. Τατούλη.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.