Επικαιροτητα

Οικονομία: Η Ελλάδα "βγαίνει" από την "ενισχυμένη εποπτεία"

Φωτογραφία: αρχείου

Το Eurogroup θα εισηγηθεί την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της λεγόμενης "ενισχυμένης εποπτείας"

Κατ' αυτό τον τρόπο, θεωρείται βέβαιο πως η Ελλάδα, εντός του καλοκαιριού, θα εισέλθει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, στην "ευρωπαϊκή κανονικότητα".

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας, δήλωσε τα εξής:

“Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι. Κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα. Κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η χώρα επιστρέφει, πλέον, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη.

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup συνιστά αναγνώριση των πολύχρονων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και της υλοποίησης μιας υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, τις υψηλές αβεβαιότητες και τις μεγάλες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Προχωράμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!"

Πρακτικά, η αναμενόμενη απόφαση του Eurogroup αποτελεί, όντως, μια, συμβολική καταρχήν, αναγνώριση της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν κατορθώσει- με τα όποια προβλήματα- οι Ελληνικές Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. 

Ωστόσο, η παραπάνω έξοδος δεν σημαίνει ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να ξοδεύει χρήματα όπως αυτή νομίζει- για να το θέσουμε "λαϊκά"-, ούτε να διαχειριστεί μονομερώς τη δημοσιονομική της πολιτική, καθώς δεσμεύεται, ούτως ή άλλως, από το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, όπως κι αν εφαρμόζεται αυτό.

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό πως, μόλις χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "αναγκάστηκε" να προβεί στην υιοθέτηση μέτρων "προστασίας" των δεκαετών κρατικών ομολόγων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς τα τελευταία αυτά υφίστανται "πιέσεις" και οι αγορές δεν δείχνουν να τα εμπιστεύονται.

Συμπερασματικά, δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε, σοβαρά, ούτε για σημαντική ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας αλλά ούτε και για εξυγίανσή της. Άλλωστε, ακόμα και η παραπάνω απόφαση του Eurogroup- το οποίο, να θυμίσουμε, είναι ένα όργανο "άτυπο"-, είναι διατυπωμένη με τρόπο καθαρά τυπικό, χωρίς ν' αναφέρεται στις δυνατότητες που θα δοθούν στην Ελλάδα, όσον αφορά τη δημοσιονομική της "ευελιξία".

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.