Επικαιροτητα

Εκλογές Η.Π.Α.: Οι Δημοκρατικοί "κράτησαν" τη Γερουσία

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από YouTube/ CNN

Το "θρίλερ" για τον έλεγχο της Γερουσίας των Η.Π.Α. έλαβε τέλος κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 13ης Νοεμβρίου 2022

Αψηφώντας όλα τα προγνωστικά, οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο σ' ένα από τα δυο βασικά, νομοθετικά σώματα των Η.Π.Α. Όσον αφορά την Βουλή των Αντιπροσώπων, τα στοιχεία "δείχνουν" επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, αλλά με μικρή πλειοψηφία εδρών.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι, σχεδόν, ιδανικό για την κυβέρνηση του νυν Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος "πιστώνεται" με την καλύτερη εμφάνιση κυβερνώντος κόμματος σε "ενδιάμεσες εκλογές" την τελευταία εικοσαετία.

Παράλληλα, με δεδομένη την παρεμβατική πολιτική που ασκούν οι Δημοκρατικοί όσον αφορά το διεθνές πεδίο, τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, καταρχάς, "θετικά" για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, οι οποίες "ποντάρουν" στο ρυθμιστικό ρόλο που καλούνται να συνεχίσουν να "παίζουν" οι Η.Π.Α. σε μια σειρά από ζητήματα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Ρεπουμπλικανοί- και ειδικά το μέρος του κόμματος που "ακολουθεί" τον πρώην Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ-, είναι αρνητικοί απέναντι στον "υπερβολικό παρεμβατισμό" των Η.Π.Α. σ' εξωτερικά ζητήματα, ειδικά όσον αφορά την οικονομική βοήθεια που προσφέρουν σε χώρες, όπως η Ουκρανία. Επιπρόσθετα, η πολιτική που είχε υιοθετήσει ο προηγούμενος Πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε οδηγήσει την αποχώρηση της χώρας από μια σειρά διεθνών συμφωνιών.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το γεγονός είχε "διευκολύνει" τις γεωπολιτικές βλέψεις χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, οδηγώντας, μεταξύ άλλων, και στην παρούσα στρατιωτική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.