Επικαιροτητα

ΣτΕ: "Αντισυνταγματική" η αλλαγή σύνθεσης Δημοτικών Επιτροπών

Φωτογραφία: ΑΠΕ

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των Δήμων της χώρας, λειτουργούν...παράνομα!

Προφανώς, το ίδιο ισχύει και για το Δήμο Τρίπολης, όπερ σημαίνει πως εάν υπάρξει οιαδήποτε προσφυγή κατά κάποιας απόφασης- η οποία θα επικαλείται την "αντισυνταγματικότητα"-, ο προσφεύγων θα δικαιωθεί!

Ήταν αναμενόμενη, σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, η οποία, ουσιαστικά, κρίνει "αντισυνταγματικό" και παράνομο το λεγόμενο "νόμο Θεοδωρικάκου"- του πρώην Υπουργού των Εσωτερικών-, με τον οποίο "δόθηκε" η δυνατότητα σε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στις Οικονομικές Επιτροπές, όπως και σε όλες τις άλλες.

Ουσιαστικά, το επιχείρημα της Κυβέρνησης ήταν η, περίφημη, "κυβερνησιμότητα", καθώς υποστηρίχθηκε πως, εάν ίσχυε ο, λεγόμενος, "Κλεισθένης" όπως είχε διαμορφωθεί πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2019, θα υπήρχε πρόβλημα με τη λήψη αποφάσεων σε Δήμους και Περιφέρειες.

Κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν το επιχείρημα "προσχηματικό", καθώς, όπως τονίζουν, η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε καν σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να διερευνήσουν τυχόν συνεργασίες, αλλά επέβαλε ένα νέο καθεστώς.

Το σκεπτικό της σημερινής απόφασης του ΣτΕ έχει ως εξής:

Οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (Δ.Ε.Υ.Α. κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παρατάξεως του δημάρχου είναι:

α) κατά το μέρος που δεν καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, δεν είναι αντίθετες σε κάποια συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή, και

β) κατά το μέρος όμως που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο η οποία διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.