Επικαιροτητα

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ: Προβληματισμός για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ΔΕΗ καταρρέει έκρουσε ο πρόεδρος του "Σπάρτακου" Μόσχος Μόσχου, ενός από τα μεγαλύτερο συνδικάτα στο χώρο της ενέργειας.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ΔΕΗ καταρρέει και κινδυνεύει να συμπαρασύρει μαζί της και την λιγνιτική λεκάνη Κοζάνης - Φλώρινας όπου κατοικούν 150.000 άνθρωποι, έκρουσε από το βήμα της ημερίδας με θέμα "ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας Δυτική Μακεδονία ώρα μηδέν" ο πρόεδρος του "Σπάρτακου" Μόσχος Μόσχου, ενός από τα μεγαλύτερο συνδικάτα στο χώρο της ενέργειας.


Τα σβηστά φουγάρα και το περιορισμένο καθεστώς λειτουργίας που υπάρχει σε πολλές ατμοηλεκτρικές μονάδες της περιοχής, είτε για λόγους παλαιότητας, είτε για λόγους ότι η Ελλάδα εισάγει φυσικό αέριο ως φθηνότερο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο ενεργειακό κέντρο και έτσι οργάνωσαν την ημερίδα ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς και το σύνολο της κοινωνίας.


Ξεκαθαρίστηκε σε όλους του τόνους ότι για τον "Σπάρτακο" ύψιστη προτεραιότητα είναι ο λιγνίτης να συνεχίσει να παραμένει το καύσιμο από όπου θα παράγεται μεγάλο μέρος της ενέργειας της χώρας. Ο Μόσχος Μόσχου μίλησε για αδικίες με την συνεχή φορολόγηση του λιγνίτη έναντι του φυσικού με αποτέλεσμα σήμερα να γίνονται αθρόες εισαγωγές ρεύματος από βαλκανικές χώρες που  αγγίζουν το 27% της ζήτησης.


Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε ότι "για μας τα νερά και η ενέργεια είναι αδιαπραγμάτευτα, μην τολμήσει η κυβέρνηση να τα ξεπουλήσει, θα βγούμε στους δρόμους όπως κάναμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση".


Κάλεσε το ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει τα χρήματα που οφείλει στην ΔΕΗ αλλά και η επιχείρηση να καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στις ιδιωτικές εταιρίες ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι "ειδάλλως θα βγούμε στου δρόμους".


Ο γενικός διευθυντής παραγωγής ΔΕΗ Γιάννης Κοπανάκης που μίλησε εκ μέρους της διοίκησης, τόνισε ότι "έχει τεθεί ως  στόχος ο λιγνίτης να συμμετέχει σε ποσοστό κατά 35% στο ενεργειακό μείγμα που θα καταναλώνει η χώρα. Πρόκειται για κάτι που μπορούμε να το κερδίσουμε εάν ως χώρα το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα". Μίλησε για το απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο μοντέλο αγοράς ενέργειας που εμποδίζει την συμμετοχή του λιγνίτη και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των περίφημων ΝΟΜΕ θα καλύπτουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ. Διαβεβαίωσε ότι στο άμεσο μέλλον ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός της επιχείρησης θα είνα απολύτως συμβατός με τις απαιτήσεις της ΕΕ, ώστε η λιγνιτική παραγωγή να είναι φιλικότερη στο περιβάλλον.

Η γενική διευθύντρια των ορυχείων Ολγα Κουρίδου ανέλυσε τι σημαίνει για την περιοχή σε κόστος και θέσεις εργασίας ο αισιόδοξος στόχος στο μείγμα καυσίμου που έχει τεθεί από την διοίκηση και που είναι άγνωστο στο τέλος εάν επιτευχθεί.  "Το 35% ως ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου ενέργειας που θα καταναλώνει η χώρα μεταφράζεται ότι οι παραγόμενες ποσότητες λιγνίτη στο ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα φτάσουν στο 55% του συνόλου της παραγωγής του 2014, ενώ για να παραχθούν οι παραπάνω ποσότητες θα χρειάζονται οι μισές θέσεις εργασίας από τις σημερινές". Επισήμανε την ανάγκη να γίνει άμεσα ένα ενεργειακό σχέδιο που να ορίζει την συμμετοχή του λιγνίτη στο 35% του ενεργειακού μείγματος και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο λιγνίτης μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός ειδικά με το φυσικό αέριο, εάν καταργηθούν οι φόροι του CO2, και το τέλος λιγνίτη.
 

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.