Επικαιροτητα

Επιστολή Οδυσσέα στον ΕΛΓΑ

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας για την αποζημίωση πληγέντων καλλιεργητών.

Σε δελτίο Τύπου που απέστειλε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρει:

Απέστειλα σήμερα επιστολή στον ΕΛΓΑ αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές της Αρκαδίας από την κακοκαιρία και τις συνεχείς βροχοπτώσεις, ζητώντας την άμεση μέριμνα του Οργανισμού για τη στήριξή τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αθήνα, 31 Μαΐου 2023

ΠΡΟΣ :

1. Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα
2. Προϊστάμενο ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης κ. Ασσιούρα Ιωάννη

Θέμα: Αναγκαία η άμεση στήριξη των παραγωγών Αρκαδίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Αξιότιμοι κύριοι,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω γίνει αποδέκτης αντιδράσεων από παραγωγούς της Αρκαδίας εξαιτίας ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες μετά από έντονη κακοκαιρία. Η κατάσταση των καλλιεργειών χρήζει την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ» οι ζημιές αφορούν 650 και πλέον μέλη του Συνεταιρισμού και έχουν επιβεβαιωθεί και από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα από τους γεωπόνους του Συνεταιρισμού και του Δήμου Τρίπολης.

Τα προβλήματα εντοπίζονται στις καλλιέργειες βυσσινιών και κερασιών που επλήγησαν εξαιτίας παγετού του Απριλίου. Η ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι πράγματι αξιοσημείωτη καθώς σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που έχει εγκαταστήσει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στις Ρίζες Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου 2023 άγγιξε τους - 1,53ο C. Ακόμα, πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου κάνουν λόγο και για καταστροφές στις αμυγδαλιές και τις μηλιές.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο ΕΛΓΑ  να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων. Οι κόκκινες ποικιλίες κυρίως αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης. Παράγοντες όπως οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο παγετός του Απριλίου και γενικότερα οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας περιόρισαν τις πτήσεις των μελισσών και οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα την απόρριψη των καρπιδίων, όπως με ενημερώνουν οι παραγωγοί.

Τέλος, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες σανού. Το εισόδημα των παραγωγών που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά κινδυνεύει, τη στιγμή που όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει.

Ο παγετός αλλά και οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν καθημερινά τους παραγωγούς της Αρκαδίας, οι οποίοι αναμένουν την άμεση στήριξή σας. Για το λόγο αυτό, απευθύνω σ’ εσάς την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας ενημερώσω και να σας καλέσω να  προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αναμένω ενημέρωσή σας.

Με εκτίμηση,                                              
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Ε΄Αντιπρόεδρος της Βουλής
Βουλευτής Αρκαδίας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.