Επικαιροτητα

Νίκας: "Επιτυχία σημαίνει ειλικρίνεια"

Φωτογραφία: ppel.gov.gr

Τι είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, σήμερα, στο Λουτράκι, κατά τη διάρκεια των επιτροπών παρακολούθησης των ΠΕΠ Πελοποννήσου

“Επιτυχία σημαίνει ειλικρίνεια, σημαίνει εντοπισμός τυχόν λαθών και προβλημάτων έτσι ώστε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 να τα έχουμε ξεπεράσει. Αυτό αποτελεί και την ουσία, προκειμένου να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πιστώσεις που μας διατίθενται με σκοπό την ανάπτυξη της πατρίδας μας”.

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στις παρεμβάσεις του κατά τις συνεδριάσεις -σήμερα Πέμπτη 8 Ιουνίου, στο Λουτράκι- των Επιτροπών Παρακολούθησης των δύο ΠΕΠ Πελοποννήσου, αφ’ ενός της απελθούσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 και αφ’ ετέρου της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Στις εν λόγω συνεδριάσεις μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Οργάνωσης, Δίκαιης Μετάβασης και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, Αθλητισμού και Ενέργειας Γιώργος Οικονόμου και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, η εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού περιφερειακή σύμβουλος Αθηνά Κόρκα, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργείων και επιτελικών δομών ΕΣΠΑ.

 

ΠΕΠ 2014 – 2020

Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ, ευχαρίστησε την απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ ιδιαίτερα θερμά εκφράστηκε για τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την συμβολή του στην διασφάλιση πιστώσεων προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την χρηματοδότηση σημαντικών έργων, για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Επιτυχία σημαίνει ειλικρίνεια, σημαίνει εντοπισμός τυχόν λαθών και προβλημάτων έτσι ώστε στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 να τα έχουμε ξεπεράσει. Αυτό αποτελεί και την ουσία, προκειμένου να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πιστώσεις που μας διατίθενται με σκοπό την ανάπτυξη της πατρίδας μας”.

Αναφορικά με τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στάθηκε στις εντάξεις ανώριμων μελετητικά έργων, στην απουσία τεχνικής υποστήριξης προς τους δήμους και προς τους δικαιούχους γενικότερα ιδιαίτερα στα προγράμματα χωρικού σχεδιασμού ΒΑΑ και ΟΧΕ, ενώ επισήμανε και τις χαμηλές επιδόσεις στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, από το σύνολο των Περιφερειών.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του προηγούμενου ΠΕΠ Πελοποννήσου, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι η υπ’ αυτόν περιφερειακή Αρχή ανάλαβε στα τέλη του 2019 όταν πλέον το εν λόγω πρόγραμμα “ήταν εν πολλοίς πλήρως διαμορφωμένο, χωρίς να έχει γίνει δημόσια διαβούλευση. Επομένως δεν είχαμε μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης” σημείωσε ο περιφερειάρχης και συνέχισε:

“Η απορροφητικότητα του προηγούμενου ΠΕΠ ήταν χαμηλή όταν αναλάβαμε, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στα έργα, σε ορισμένα από αυτά προσπαθούμε να τα επιλύσουμε ακόμα και τώρα, ενώ υπήρχαν και ενταγμένα έργα που αποδείχθηκαν παγίδες για την περιφερειακή μας Αρχή όπως λ.χ. ο δρόμος Μεσσήνη – Λάμπαινα, ένα έργο που δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί, προϋπολογισμού 8 εκ ευρώ το οποίο χρειάστηκε επιπλέον 1 εκ ευρώ, καθώς δεν υπήρχε μελέτη για τα δίκτυα κοινής ωφέλειας που χρειάζεται να μετακινηθούν, αλλά ούτε και του υδροδότη αγωγού της Μεσσήνης. Το πρόβλημα λύθηκε εν πάση περιπτώσει με την επιπλέον πίστωση να διατίθεται από το ΠΔΕ” δήλωσε ο Π. Νίκας, για να τονίσει ωστόσο:

“Παρ’ όλ’ αυτά, το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 έκλεισε επιτυχώς, χάρις στις προσπάθειες και της πολιτείας και της ΕΥΔΕΠ και των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ενώ και η πανδημία της covid-19 οδήγησε στην απορρόφηση σημαντικού μέρους του προγράμματος, μέσα από την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της”.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, όσον αφορά στα έργα, την διασύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7, την αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έργα στους τομείς της Πρόνοιας (ιδίως για την τρίτη ηλικία), της Παιδείας (ιδίως συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως και στον πολιτισμό μέσα από την ανάδειξη δεκάδων μνημείων, καθώς και αρκετά έργα αναπλάσεων.

 

ΠΕΠ 2021 – 2027

Στην παρέμβασή του σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο και το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι οι πιστώσεις του ανέρχονται σε περίπου 650 εκ ευρώ, ενώ η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης- είναι “η προτεραιότητα σε έργα που θα δίνουν οικονομικό αποτύπωμα, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη”.

“Η Περιφέρεια θα βάλει τις προτεραιότητες, σε συνεργασία με την ΕΥΔΕΠ και τις άλλες υπηρεσίες” τόνισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι έμφαση στο νέο ΠΕΠ,, δίνεται στο περιβάλλον, σε προγράμματα χωρικού σχεδιασμού ΟΧΕ και ΒΑΑ, σε κοινωνικά ζητήματα, στην ποιότητα ζωής. Σημείωσε δε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εστιάσει ιδιαίτερα αυστηρά κατά τη νέα προγραμματική περίοδο “στην πληρότητα των μελετών, στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και στην ανταπόκριση των προτεινόμενων έργων στις κατευθύνσεις του προγράμματος”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αφού παρατήρησε ότι την μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δίνουν οι πόροι από το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, επισήμανε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 είναι απαραίτητο να υπάρξει συνέργεια πόρων, να λειτουργήσει δηλαδή συνδυαστικά το ΠΕΠ με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΠΔΕ, αλλά και να υπάρξει βεβαίως συντονισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της διαχειριστικής αρχής.

Τόνισε ακόμα ότι είναι απολύτως αναγκαίοι οι τεχνικοί σύμβουλοι, ιδιαίτερα για να συνδράμουν μικρούς δήμους στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω σύμβουλοι θα πρέπει να βρίσκονται στο πεδίο και όχι να λειτουργούν απομακρυσμένα.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας προχώρησε σε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις προβλέψεις του νέου ΠΕΠ Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι η χρηματοδότηση οδικών αξόνων έχει ιδιαίτερα μικρή χρηματοδότηση:

“Διακρίνω ένα ζήτημα όσον αφορά στους οδικούς άξονες, δηλαδή στο ενδεχόμενο μη ολοκλήρωσης κρίσιμων για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου οδικών αξόνων, καθώς διατίθενται μόνο 30 εκ ευρώ από το νέο ΠΕΠ για τον τομέα αυτόν” σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι “η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην ανάγκη διασύνδεσης του κεντρικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα με τον δυτικό άξονα Πάτρα – Πύργος, στις περιοχές Λαγκαδίων και Μεγαλόπολης, όπως και στο ότι είναι απολύτως απαραίτητα να υλοποιηθούν πλήρως μελετημένα οδικά έργα, όπως ο δρόμος Σπάρτη – Γύθειο, καθώς και ο δρόμος προς τη Μονεμβασία ιδιαίτερα με τις παρακάμψεις στη Σκάλα και στο Βλαχιώτη.

Στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Π. Νίκας σημείωσε το ιδιαίτερο βάρος που δίνεται στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, έργο που ήδη αποδίδει καρπούς με τις δύο ολοκληρωμένες μονάδες στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας και την Καλλιρρόη της Μεσσηνίας ενώ μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα ξεκινήσει η λειτουργία και της τρίτης μονάδας στην Σκάλα της Λακωνίας, αλλά και το πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης στάθηκε στα σοβαρά ζητήματα άρδευσης που υφίστανται ιδιαίτερα στην ανατολική Πελοπόννησο -“κάποια έργα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ 2021 – 2027, κάποια άλλα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης” είπε ο Π. Νίκας, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των έργων στο Φιλιατρινό, το Μιναγιώτικο, την Κελεφίνα, τον Ασωπό κ.α., ενώ τόνισε και τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ για μελέτες λιμνοδεξαμενών στην ανατολική Πελοπόννησο.

Ακόμα, ο Π. Νίκας αναφερόμενος στους χωρικούς σχεδιασμούς ΟΧΕ και ΒΑΑ τόνισε ότι -“αφού διαπιστώθηκε τι δεν πήγε καλά στο προηγούμενο ΠΕΠ Πελοποννήσου”- πλέον υπάρχει ένας καινούργιος σχεδιασμός με προτάσεις ΒΑΑ για πόλεις όπως η Τρίπολη, η Σπάρτη, η Κόρινθος και το Λουτράκι οι οποίες δεν είχαν μπει στο απελθόν ΠΕΠ, όπως επίσης και σχεδιασμός ΟΧΕ στον Ταΰγετο, στον Πάρνωνα, στην Ερμιονίδα και σε περιοχές της Κορινθίας, για να σημειώσει ότι “ο στρατηγικός ρόλος της Περιφέρειας πρέπει να είναι καθοριστικός”.

“Ο σιδηρόδρομος θα αποτελέσει βασική πολιτική μας στο νέο ΠΕΠ Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας” συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι ήδη εξελίσσεται ο σχεδιασμός για την γραμμή αρχαιολογικών χώρων Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, “έργο η όποια καθυστέρηση στο οποίο δεν οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης εκφράζοντας εκ νέου ευχαριστίες στο στέλεχος της ΕΕ Κάρστεν Ράσμουσεν για την έγκριση εκ μέρους του της διάθεσης πίστωσης 15 εκ προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε αυτή.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων, καθώς -όπως είπε- “δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι ούτε ως Περιφέρεια, ούτε ως χώρα για τα μέχρι τώρα βήματα στον τομέα αυτό”, ενώ δήλωσε ότι οι πρώτες προσκλήσεις του νέου ΠΕΠ Πελοποννήσου θα αφορούν στην Παιδεία με δύο μεγάλα έργα, το Μουσικό Σχολείο στην Αργολίδα και η προμήθεια του εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την ΑΕΝ (Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού) που ιδρύθηκε στη Νεάπολη Βοιών, στη Λακωνία.

(Δ.Τ.)

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.