Επικαιροτητα

Προσφυγή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Ζάβιτσα

Από δεκάδες πολίτες-κατοίκους της Βόρειας Κυνουρίας.

Με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ» στις 29/9/2023 - καταληκτική ημερομηνία - κατατέθηκε  εκ μέρους δεκάδων πολιτών κατοίκων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Ειδική Διοικητική ΠΡΟΣΦΥΓΗ και συνοδευτικά δικαιολογητικά, ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία στρεφόμαστε ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ της υπ’ αριθ. πρωτ.: 76087/30-08-2023 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 33,6 MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 32 MW στο «Τιμένιο Όρος», τη δική μας Ζάβιτσα,  που εκδόθηκε υπέρ της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ-RENINVEST MON. A.E.» 

Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι η αδειοδότηση για εγκατάσταση  ανεμογεννητριών στη Ζάβιτσα ήταν γνωστή από το 2011  διαχρονικά τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια και οι δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνταν σ’ αυτά, απέφευγαν να ενημερώνουν ενδελεχώς τις τοπικές κοινωνίες για τις επερχόμενες περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στην περιοχή μας.

Το γεγονός ότι η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου έγινε με την υπ’ αριθμ.  Πρωτ. 2653/28-09-2011 απόφαση του ΓΓΠΠ,  δεν απαλλάσσει τη σημερινή δημοτική αρχή αλλά και όλες τις προηγούμενες  για την ανοχή  που επέδειξαν. Η ανοχή αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να καταθέσει τον Ιούλιο του 2023 νέα τροποποιημένη μελέτη  με σημαντικές, επιπρόσθετες  για το φυσικό περιβάλλον επεμβάσεις και αλλαγές,  για την έγκριση των οποίων ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η γνωμοδότηση των εμπλεκόμενων  Τοπικών Συμβουλίων και του Δημοτικού Συμβουλίου και η οποία,  περιέργως δεν δόθηκε ποτέ.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ;

Παρά το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε «πιάσει» το στόχο του 30% για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, γιατί συνεχίζουμε να επιτρέπουμε την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και μάλιστα τεράστιων αιολικών σταθμών στα βουνά μας, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον δεδομένων των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκαλούνται (π.χ. σε πανίδα και χλωρίδα, σε διαδρόμους-περάσματα των πουλιών, σε διανοίξεις νέων και παλαιών δρόμων, σε αντιπλημμυρικά  έργα, σε χώρους εναπόθεσης προϊόντων εκσκαφών, στη φυτοτεχνική αποκατάσταση του τοπίου κ.α.); 

Οι κάτοικοι προβληματίζονται και δικαίως για τις πολυεπίπεδες περιβαλλοντικές συνέπειες που επιφέρουν οι εγκαταστάσεις ενός αιολικού σταθμού, την ώρα που προπαγανδιστικά   αντιπαρατίθενται προς κατευνασμό τους  τα δήθεν ανταποδοτικά οφέλη που θα έχουν. Κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον όχι μόνο η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και η απόσυρσή τους. Μετά από 25 χρόνια και αφού οι ανεμογεννήτριες ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους, οι κατά τόπους αρχές ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν τα μεταλλικά κουφάρια που σκουριάζουν στις βουνοκορφές τους, καθώς η αποκαθήλωσή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή και κανείς δεν θέλει να αναλάβει αυτό το κόστος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών που είναι φτιαγμένα από υλικά που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας».

Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε παρατηρητές στην ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επικράτηση, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, της  λογικής του «όχι στην πόρτα μου» ή «αρκεί να μην ενοχλεί εμένα»!

«Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ» θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών απέναντι σε κάθε κατάφορη παραβίαση της ποιότητας της ζωής μας (ανεμογεννήτριες, επέκταση ιχθυοκαλλιεργειών, «μεταμφίεση» αντιπλημμυρικών έργων σε αποστραγγιστικά και έργα οδοποιίας κ.α.) 

ΚΑΛΟΥΜΕ κάθε ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη, κάθε συλλογικότητα, πολιτιστικό φορέα και επαγγελματικό σωματείο της περιοχής μας να πλαισιώσει τον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ζάβιτσα και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τη συγκρότηση μιας ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΒΙΤΣΑ, στην οποία πρωτίστως να συμμετέχουν κάτοικοι των άμεσα θιγόμενων Τοπικών Κοινοτήτων και την οποία «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ» θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ! Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δε δίνεται.

Η Συντονιστική Γραμματεία της Κίνησης Πολιτών  «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ»

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.