Επικαιροτητα

e-ΕΦΚΑ: Το 87,1% των συντάξεων που εκδίδονται με fast track δεν έχουν καμία απόκλιση

Φωτογραφία: Αρχείου arcadia938

Με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ αποσαφηνίζει "Το 87,1% των συντάξεων που εκδίδονται με τη fast track διαδικασία είναι σωστές και δεν έχουν καμία απόκλιση", με αφορμή δημοσίευμα που δημιουργεί εύλογη αναστάτωση στους συνταξιούχους.

O e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει τα εξής:

"Οι ενστάσεις, που υποβάλλονται, δεν ξεπερνούν το 12,9%. Οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις επανεξετάζονται και διαπιστώνεται, αν τελικά υφίσταται ή δεν υφίσταται λάθος στον υπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των πραγματικών αποκλίσεων είναι περιορισμένο και πολύ μικρότερο από 12,9%. Η αλήθεια των αριθμών αποτελεί έναν αδιάψευστο μάρτυρα, με 592.280 συνταξιούχους να εισπράττουν, χωρίς καμία απόκλιση, τα ποσά που δικαιούνται και 87.720 να προβαίνουν σε ενστάσεις, οι οποίες εξετάζονται εντός τριμήνου.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας, για να αποτρέπει το ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων. Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν οφείλονται στη μη εύρεση ολόκληρου του ασφαλιστικού χρόνου του ασφαλισμένου.

Ωστόσο, αντιμετωπίζονται άμεσα, με στόχο η διαφορά να πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους. Αποκλίσεις, άλλωστε, υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς, που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τον νόμο.

Mε τη διαδικασία έκδοσης fast track συντάξεων επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο η απονομή στους δικαιούχους και δόθηκε τέλος στην "ομηρία" χιλιάδων ασφαλισμένων. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ εκκαθάρισαν περισσότερες από 680.000 συντάξεις. Το 2019, παραλάβαμε 1.053.000 ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα, με τους πολίτες σε απόγνωση και εξαναγκασμένους από το κράτος να περιμένουν χρόνια, για να πάρουν τη σύνταξή τους ή το επίδομά τους.

Με ουσιώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις, ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ, καταφέραμε να επιλύσουμε το ακανθώδες πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Πλέον, σε εκκρεμότητα παραμένουν 32.000 κύριες συντάξεις και 40.000 επικουρικές συντάξεις, που βαίνουν διαρκώς μειούμενες

Τέλος, επισημαίνεται ότι η υλοποίηση των εμβληματικών έργων του e-ΕΦΚΑ, ήτοι της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου, καθώς και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα συμβάλουν στην εξάλειψη της κυριότερης αιτίας απόκλισης στη fast track διαδικασία, που σχετίζεται με μη ψηφιοποιημένο μέρος του ασφαλιστικού βίου.

Στόχος της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι να τηρείται στο ακέραιο η υποχρέωση της Πολιτείας για έγκαιρη και έγκυρη έκδοση συντάξεων. Σεβόμαστε τους κόπους, τον ιδρώτα και τα χρήματα των φορολογουμένων και το ίδιο κάνουμε με το αυτονόητο δικαίωμα των συνταξιούχων να λάβουν γρήγορα τη σύνταξή τους".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.