Επικαιροτητα

Πτωχός: "Όποτε γίνεται μια αλλαγή, υπάρχουν αντιδράσεις"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

"Eίτε αυτή γίνεται για καλό είτε για κακό"

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, στη συζήτηση θέματος που αφορούσε το ΚΕΘΕΑ (κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων). Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει αλλαγές στη δομή λειτουργίας των κέντρων αυτών, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο μέχρι τώρα, όπως επισήμανε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, κ. Οικονομάκου.

Οι επικεφαλής των αντιπολιτευομένων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου, υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης να "βάζει χέρι" σε αυτοδιοικούμενες, ανεξάρτητες δομές που, αποδεδειγμένα, προσφέρουν έργο. Ο κ. Τατούλης, μάλιστα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, ουσιαστικά, κατήργησε το "αυτοδιοίκητο" του ΚΕΘΕΑ, τοποθετώντας νέο διοικητή που "δεν έχει σχέση με το αντικείμενο".

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πτωχός τόνισε πως η Περιφέρεια δεν επιχορηγεί το ΚΕΘΕΑ αλλά συγχρηματοδοτεί κάποιες, συγκεκριμένες δράσεις, πράγμα που θα συνεχίσει να πράττει. 

"Επερώτηση" Νικολάκου για τις "καθυστερήσεις" στα έργα

Το υπαρκτό ζήτημα των καθυστερήσεων υλοποίησης μιας σειράς έργων, τα οποία λαμβάνουν "παρατάσεις" συνεχώς, έθιξε ερώτημα της συμβούλου, κυρίας Νικολάκου. Θέμα το οποίο έχει απασχολήσει, πολλάκις, και το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης- όσον αφορά, κυρίως, την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. 

Πέρα από τις συνέπειες που έχουν οι καθυστερήσεις, όσον αφορά το κόστος των έργων, αναφέρθηκε μια σειρά από άλλες παραμέτρους που άπτονται του θέματος, ακόμα και πολιτικών τέτοιων. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ έχουν ζητήσει, επανειλημμένα, να διαφοροποιηθεί η διαδικασία υλοποίησης των δημοσίων έργων, με στόχο ν' απλοποιηθούν οι διαδικασίες αλλά να καταστούν και περισσότερο ορθολογικές. 

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε πως πρέπει να "ομογενοποιηθούν" οι διαδικασίες, ενώ, όπως είπε, υφίσταται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός "κοινού εργαλείου διαχείρισης έργων" και την επίτευξη "ρευστότητας" σχετικά με την υλοποίηση των μεγαλυτέρων και σημαντικότερων έργων.

Η Ε.Ε., πάντως, προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση των κριτηρίων (ή όρων) ανάθεσης έργων, όταν αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ένωση. Όσον αφορά την ίδια την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου- η οποία διεξάγεται, μέχρι τώρα, σε ήπιο κλίμα-, θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

Όπως και στην αντίστοιχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, πολλά από τα θέματα που θίχτηκαν και θα θιγούν, δεν αποτελούν, κατ' ουσίαν, αρμοδιότητα της Περιφέρειας, με την τελευταία να λειτουργεί ως "μεσάζοντας" ή "συνεπικουρικά" σε σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα.

Κατά συνέπεια, μπορεί οι συνεδριάσεις "λογοδοσίας" να έχουν το, δεδομένο, πολιτικό τους ενδιαφέρον αλλά, επί του πρακτέου, δεν φαίνεται ν' "αναβαθμίζουν" την ίδια την έννοια της "λογοδοσίας", σκοπό για τον οποίο, υποτίθεται, πως θεσμοθετήθηκαν. 

Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες που φαίνεται αποφασισμένος να πάρει ο νέος Περιφερειάρχης είναι προς τη θετική, θεωρητικά, κατεύθυνση, αλλά μένει ν' αποδειχθεί μέχρι ποιο βαθμό θα μπορέσει να τις υλοποιήσει. 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.