Επικαιροτητα

Σήμα κινδύνου από τη Λαϊκή Συσπείρωση Β. Κυνουρίας για το έργο του Χάντακα

Ζητεί τη διακοπή του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους», που προβλέπει μπάζωμα του ποταμού και κοπή των δέντρων.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, που λάβαμε το πρωί της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024, αναφέρεται:

Την Πέμπτη 29/02/2024, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Καμπύλης με απαξιωτικό ύφος και αψηφώντας την αγωνία των πολιτών του Παραλίου Άστρους ισχυρίστηκε πως ο χαρακτηρισμός του Χάντακα ως αντιπλημμυρικό έχει καταρριφθεί. Την επόμενη μέρα 01/03/2024 ο Χάντακας, ο οποίος σκόπιμα έχει παραμεληθεί, υπερχείλισε μετά από βροχές ήπιας έντασης 2-3 ημερών καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του και αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα της άμεσης ενίσχυσης του υφιστάμενου έργου με εμβάθυνση, διαπλάτυνση και εξασφάλιση απορροής των υδάτων, αλλά και της άμεσης λήψης μέτρων για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων τόσο στο Παράλιο Άστρος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλού κινδύνου όσο και στις παρόχθιες περιοχές του Τάνου.

Η Δημοτική Αρχή επιμένει να προχωρήσει στο έγκλημα της κοπής των δέντρων, παρά τις ελλείψεις κρίσιμων  μελετών και παρά το γεγονός πως εκκρεμεί η έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προσκομίζοντας ετεροχρονισμένα μελέτες και μοιράζοντας υποσχέσεις. Την ίδια στιγμή, αρνείται να έρθει σε διάλογο με τους κατοίκους του Παραλίου Άστρους, για τους οποίους ο Χάντακας αποτελεί κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου και στο παρελθόν έχει σώσει τις περιουσίες τους. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έχει επισημάνει την αναγκαιότητα ιεράρχησης των αναγκών του Δήμου και πραγματοποίησης ουσιαστικών έργων υποδομής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Παραλίου Άστρους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλά και παραμένουν άλυτα. Η Δημοτική Αρχή, προχωράει σε έργα βιτρίνας (βλ. υποθαλάσσιος φωτισμός) τη στιγμή που το λιμάνι και αρκετοί δρόμοι είναι σχεδόν μόνιμα στο σκοτάδι, κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες, πολλοί κάτοικοι φτάνουν στα σπίτια τους από χωματόδρομους, οι διακοπές στην υδροδότηση έχουν γίνει ρουτίνα και το Κάστρο σταδιακά καταρρέει. 

Είναι προφανές πως τα έργα που γίνονται ή προγραμματίζονται δε γίνονται με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, καθώς τέτοια έργα δε θεωρούνται επιλέξιμα από την Ε.Ε. και δε χρηματοδοτούνται. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Τη διακοπή του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Παραλίου Άστρους», που προβλέπει μπάζωμα του Χάντακα και κοπή των δέντρων.

-Τη συντήρηση και ενίσχυση του Χάντακα και τη συστηματική φροντίδα των δέντρων.

-Τη διασφάλιση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

-Την υλοποίηση έργων που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.