Επικαιροτητα

Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ προκαλεί "νευρικό κλονισμό" σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αλλά και στους Δήμους της χώρας που καλούνται να.. "βγάλουν το φίδι από την τρύπα"!

Συγκεκριμένα, εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου 2024, καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών περιοχών να λάβουν υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας μέχρι το τέλος του μήνα!

Ειδικότερα, προβλέπεται η διενέργεια τεχνικής έκθεσης και σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας από αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θ' αντιμετωπίσουν υψηλά πρόστιμα.

Η διαδικασία προβλέπει πως, σε συνέχεια της τεχνικής έκθεσης, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται μέσα σε ένα μήνα να υποβάλουν δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ωστόσο, οι ιδοκτήτες που θα πράξουν τα όσα προβλέπονται από την εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ 28909/848 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Φ.Ε.Κ. 3475/2023, θα πρέπει να απευθυνθούν προς τον οικείο Δήμο που ανήκει η ιδιοκτησία για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, καθώς δεν είναι ακόμα έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στο gov.gr.

Οι Δήμοι της χώρας καλούνται έτσι να παραλάβουν χιλιάδες δικαιολογητικά από τους πολίτες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για το ποια υπηρεσία θα κάνει την παραλαβή, πως θα γίνεται η παραλαβή των δικαιολογητικών και πως στη συνέχεια θα περαστούν στο gov.gr, εφόσον φτιαχτεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα!

Παράλληλα, οι Δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου. Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους των δικαιολογητικών. Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διοικητικές και ποινικές. Τα διοικητικά πρόστιμα αποτελούν έσοδο του οικείου Δήμου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 54.000 Ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας.

Θεωρείται δεδομένο πως θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα "Ειδικό Μητρώο" σε κάθε Δήμο, ενώ, για να προχωρήσει η διαδικασία, θα χρειαστεί και πρόσληψη προσωπικού.

Ποια οικόπεδα με κτίσμα αφορά η εγκύκλιος

Α. Μέχρι 300 μέτρα από δάσος ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις (σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες).

Β. Ορεινές, ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισµένες ως ιδιωτικές ή για όλα τα οικόπεδα με κτίσμα τα οποία βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο ή σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών ή μέχρι 300 μέτρα απόσταση από αυτές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.