Επικαιροτητα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Μετατίθεται για την 1η Ιουλίου η εφαρμογή του μέτρου στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης γίνεται γνωστό ότι μετά και από δικό του αίτημα προς την ΕΣΕΕ επιτεύχθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου μαζί και με μ΄ αυτό της επιβολής προστίμων.

Αγαπητές/οί συνάδελφοι,

Τα προβλήματα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας είναι πολλά, γι’ αυτό και η εφαρμογή της στις επιχειρήσεις μας γίνεται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό. Ο ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ είχε ζητήσει από την ΕΣΕΕ να απευθυνθεί στην Υπουργό και να ζητήσει παράτασης της εφαρμογής του μέτρου και κυρίως της εφαρμογής κυρώσεων-προστίμων. 

Όντως η ΕΣΕΕ ενήργησε με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα απόφαση της Υπουργού, η οποία μεταθέτει την ημερομηνία εφαρμογής και επιβολής προστίμων στην 1η Ιουλίου 2024 για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. 

Η ενημερωτική εγκύκλιος της ΕΣΕΕ έχει ως ακολούθως:

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως είναι γνωστό, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει ξεκινήσει πιλοτικά για το λιανικό εμπόριο την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η πλήρης εφαρμογή της με κυρώσεις είχε ανασταλεί ως τις 13 Μαΐου. Ωστόσο, παρακολουθώντας την πορεία υλοποίησης της υποχρέωσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επισημάναμε τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι, χωρίς δική τους ευθύνη, έχουν σήμερα φτάσει σε επίπεδο προσαρμογής που δεν ξεπερνάει το 40%.

Για το λόγο αυτό και γνωρίζοντας τις σημαντικές δυσχέρειες που έχουν προκύψει, απευθυνθήκαμε στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ζητήσαμε την εύλογη παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει το μικρομεσαίο λιανικό εμπόριο.

Η κα Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και κατ’ ακολουθία, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 24595/28-3-2024 Υπουργική Απόφαση με την οποία η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας με κυρώσεις μεταφέρεται για το λιανεμπόριο την 1η Ιουλίου 2024. Οι τρεις μήνες που δίνονται είναι πλέον ικανός χρόνος και αποτελεί ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μέλη μας να εκμεταλλευτούν το μεσοδιάστημα, ώστε να προχωρήσουν στην σχετική διασύνδεση. Παράλληλα, η ΕΣΕΕ θα εξακολουθήσει να θέτει στο Υπουργείο τα σοβαρά ζητήματα υποδομής που έχουν προκύψει στην πορεία μετάβασης, όπως η προμήθεια υλικού, η επιλογή του κατάλληλου λογισμικού, η κάλυψη των εξόδων, η προετοιμασία των λογιστηρίων, η διαθεσιμότητα των εξειδικευμένων τεχνικών και η εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να αποφεύγονται λάθη που μπορεί να κοστίσουν ακριβά. 

Κι αυτά χωρίς να υπολογίζουμε την ίδια την λειτουργία της κάρτας, όπου ζητήματα όπως η έκδοση ενός εύχρηστου εγχειρίδιου χρήσης, τα ενδεχόμενα χτυπήματα χωρίς κυκλική ολοκλήρωση, ο χρόνος ανοχής για προγενέστερες εισόδους στα σταθερά ωράρια απασχόλησης, το τι ακριβώς θα ισχύσει με τους δευτερεύοντες ΚΑΔ των εμπορικών επιχειρήσεων που είναι εκτός πλαισίου κ.α. δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Στόχος της ΕΣΕΕ είναι και παραμένει η όσο το δυνατόν ομαλότερη εφαρμογή του συστήματος, χωρίς καμία απώλεια. Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία επάνω στο θέμα αυτό.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.