Επικαιροτητα

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας για το Δ.Σ. Τρίπολης με πρώτο θέμα το νερό

Φωτογραφία: arcadia938.gr

H δεύτερη, κατά σειρά, ειδική συνεδρίαση "λογοδοσίας" για το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Με διευκρινίσεις περί του τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος, σχετικά με τις "ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας", ξεκίνησε η πρώτη, χρονικά, αποψινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τρίπολης. Θ' ακολουθήσει "τακτική" συνεδρίαση, μετά την ολοκλήρωση της "ειδικής".

Ο κ. Γούργαρης, ορθώς, επισήμανε πως οι "ειδικές συνεδριάσεις" είναι, ουσιαστικά, υποβαθμισμένες, καθώς δεν προβλέπεται η λήψη αποφάσεων ενώ δεν απαιτείται, καν, απαρτία, προκειμένου να διεξάγονται (σ.σ. Προφανώς, η συνεχής, τα τελευταία χρόνια, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, συνεχίζεται απρόσκοπτα, με άλλο, βέβαια, τρόπο).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γούργαρης έθιξε το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αναφερόμενος στην, όπως τη χαρακτήρισε, "πορεία προς την ιδιωτικοποίηση του νερού", η οποία, κατ' αυτόν, εφαρμόζεται με κυβερνητικές απόφάσεις. Eπιπρόσθετα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε σε αρδευτικά έργα που πρέπει να γίνουν στη λίμνη Τάκα και τα οποία, ως γνωστόν, έχουν αποτελέσει, συχνά πυκνά, αντικείμενο κυβερνητικών ή και προεκλογικών εξαγγελιών. 

Ο κ. Χατζόπουλος, ως έχων τη σχετική αρμοδιότητα εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε στην τιμολογιακή "πολιτική" του Δήμου Τρίπολης, ειδικά στις πρακτικές που χρησιμοποιούνται προκειμένου ν' αποφεύγονται οι "υπερκαταναλώσεις", ενώ αναφέρθηκε και σε πρόσφατες και μελλοντικές παρεμβάσεις στο υδρευτικό δίκτυο της πόλης- δίνοντας έμφαση, αναποφεύκτως, στις αγροτικές και ημι-αγροτικές περιοχές εντός του Δήμου.

O κ. Αγγελάκος, μέλος της παράταξης του κ. Σμυρνιώτη,  έθιξε, κι αυτός, το ζήτημα του αρδευτικού έργου στη λίμνη Τάκα, προτείνοντας να συσταθεί Δημοτική Επιτροπή "πίεσης" προς την Περιφέρεια, με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση του έργου- εάν, όπως είπε, το έργο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο κ. Χασάπης, Αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα, απάντησε πως όντως το έργο θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμφωνώντας με τον κ. Γούργαρη πως παρατηρείται σημαντική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και στην Τάκα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χασάπης εξήρε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη της Πελοποννήσου, κυρίου Πτωχού, ο οποίος πρόσφατα, στο πλαίσιο της έκθεσης Πελοπόννησος EXPO, ανακοίνωσε πως το έργο θα μπει στη διαδικασία της δημοπράτησης σύντομα. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Γούργαρης δήλωσε "δικαιωμένος" για το γεγονός πως έθεσε το θέμα, ενώ ο Δήμαρχος Τρίπολης χαρακτήρισε μεν "ενδιαφέρον" το ζήτημα, αλλά έκρινε πως δεν έχει σχέση με τη φύση της συγκεκριμένης συνεδρίασης, καθώς ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα σχετικά με τα έργα στην Τάκα, για παράδειγμα. 

"Είναι πολύ καλό να κάνουμε ευχές, αλλά τα αντιπλημμυρικά έργα, για παράδειγμα, δεν είναι θέμα του Δήμου. Η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες και στα Υπουργεία. Το να λέμε σ' ένα Δημοτικό Συμβούλιο πως εάν βρέξει πολύ θα γίνουμε Βόλος, το γνωρίζουμε. Μπορούμε να πιέσουμε αλλά η ευθύνη δεν βρίσκεται στη Δημοτική Αρχή", τόνισε ο κ. Τζιούμης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης είπε πως οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσουν όπως αρχικά σκόπευε η κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από σχετικές δεσμεύσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα, σε πρόσφατο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., ενώ ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση για το αρδευτικό έργο της Τάκας και, γενικά, υποστήριξε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να λειτουργεί και ως "μοχλός πίεσης" ακόμα και σε ζητήματα για τα οποία ο Δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα. 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.