Επικαιροτητα

Κωνσταντινόπουλος: "Τι θα γίνει με την λίμνη Λάδωνα;"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή κατέθεσε ο Αρκάς βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

 

ΘΕΜΑ: "Πρόοδος έργου προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα, Νομού Αρκαδίας"

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Το Νοέμβριο του 2014 αποφασίστηκε η ένταξη του νέου έργου "Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα" του Δήμου Γορτυνίας Νομού Αρκαδίας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ΣΑΕΠ 026, προϋπολογισμού 1.289.618 ευρώ. Ενώ, στις 24 Δεκεμβρίου η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε με Α.Π. 77756/24.12.2014 και ΚΑ 2014ΕΠ02600008. 

 

Με την απόφαση αυτή άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας και σύγχρονων υποδομών, αλλά και την ανάπτυξη ποικίλων μορφών τουρισμού. Το έργο προβλέπει δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, υποστήριξης της οικοτουριστικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού, ενσωμάτωσης-στήριξης των παραλίμνιων οικισμών και οργάνωσης του παραλίμνιου χώρου (πχ διευθέτηση χώρων θέασης – παρατηρητήρια κλπ). 

 

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παραπάνω έργο;  

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΔΩΝΑ

 

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εδώ και πέντε χρόνια ξεκίνησε μία σειρά διαρκών προσπαθειών και παρεμβάσεων, ώστε να καταφέρει να έχει οδηγήσει, εδώ και ένα χρόνο, σε φάση τελικής υλοποίησης ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Οι  δράσεις του έργου περιλαμβάνουν ενέργειες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, υποστήριξης οικοτουριστικής και αγροτουριστικής ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού (π.χ. ποδηλατόδρομοι), ενσωμάτωσης-στήριξης των παραλίμνιων οικισμών και οργάνωσης του παραλίμνιου χώρου (π.χ. διευθέτηση χώρων θέασης-παρατηρητήρια). 

 

Κατά την περίπλοκη πορεία υλοποίησης του έργου, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ως Βουλευτής Αρκαδίας ανέλαβε πρωτοβουλίες και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς ώστε η Λίμνη Λάδωνα, να περνά στην τελική φάση αξιοποίησής της. 

 

Οι ενέργειες στις οποίες προέβη ως τώρα, είναι οι ακόλουθες:

 

- 8-3-2010: Επίσκεψη στην Λίμνη Λάδωνα με τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καρτάλη και σύσκεψη με φορείς της περιοχής για τον καλύτερο συντονισμό και ανάδειξη του θέματος.

- 10-6-2010: Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, κ. Κ. Καρτάλης, παρέδωσε τελικό πολυσέλιδο πόρισμα με θέμα «Ένα σχέδιο για την Λίμνη του Λάδωνα» στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη.

- 5-7-2010: Συνάντηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και συμφωνία για την επικαιροποίηση της μελέτης για τη λίμνη Λάδωνα και χρηματοδότησή της από την Περιφέρεια.

- 23-9-2010: Επιστολή στον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό για την αποδοχή πρότασής του, για ανάληψη από την ΔΕΗ της χρηματοδότησης της Μελέτης του έργου "Βελτίωση οδικού δικτύου, Πουρναριά-Γεφύρι Κυράς-Μυγδαλιά" που αποτελεί έργο υποδομής και βελτίωσης πρόσβασης στην περιοχή της Λίμνης.

- 29-6-2011: Σύσκεψη στα γραφεία της αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για παρουσίαση της προμελέτης και δέσμευση της αναδόχου εταιρείας για ολοκλήρωσή της μέχρι 3-8-2011, όπως και έγινε.

- 25/1-2/3-13,18/7-2011: Συνεχή ενημερωτικά σημειώματα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πορεία των έργων και την ανάγκη επιτάχυνσης και συντονισμού για τον κοινό σκοπό.

- 13-01-2014: Έγκριση 250.259,25 ευρώ από τη ΔΕΗ για το έργο "Βελτίωση του Οδικού Δικτύου Πουρναριά – Γεφύρι Κυράς – Μυγδαλιά" 

- 26-11-2014: Υπεγράφη η απόφαση από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο της ένταξης στο ΠΔΕ2014 του νέου έργου "Έργα προσέλκυσης επισκεπτών στη Λίμνη Λάδωνα", προϋπολογισμού 1.289.618 ευρώ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.