Επικαιροτητα

"Ανεπαρκές το σύστημα υγείας στην Πελοπόννησο"

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου ξεκίνησε με τη διαδικασία των επερωτήσεων προς την Περιφερειακή Αρχή

Οι καθυστερήσεις έργων υποδομής στη Λακωνία, προβλήματα στη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. στην Πελοπόννησο καθώς και αναφορά της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για πρόβλημα ως προς την καταλληλότητα του νερού στην περιοχή της Καλλιρόης- γεγονός που καταγγέλθηκε από πρόεδρο τοπικής κοινότητας και έχει σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων-ήταν τα βασικά ζητήματα που θίχθηκαν από συμβούλους αντιπολιτευομένων παρατάξεων. 

Σχετικά με το θέμα της Καλλιρόης, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, κύριος Αδαμόπουλος, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως γίνονται, συνεχώς, έλεγχοι, χωρίς να παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα. 

Σε γενικές γραμμές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Πελοπόννησο δέχτηκε δριμεία κριτική από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών από τον κ. Κουτσιούλη, τον κύριο Μάκκαρη και τον κύριο Τατούλη. Ο τελευταίος, μάλιστα, χαρακτήρισε "ανεπαρκές" το σύστημα, ειδικά στις αμιγώς τουριστικές περιοχές, ενώ ο κύριος Μάκκαρης τόνισε πως "είμαστε η μόνη Περιφέρεια χωρίς τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Ελλάδα!", ενώ, ταυτόχρονα, επισήμανε πως "εάν κάποιος πάθει έμφραγμα στην Πελοπόννησο από Παρασκευή απόγευμα έως Δευτέρα πρωί, θα πρέπει να μεταφερθεί σε Αθήνα ή Πάτρα!"

Ο Περιφερειάρχης, κύριος Πτωχός, ανέφερε πως η αναβάθμιση του τομέα της δημόσιας υγείας είναι βασικό αίτημα της ΕΝ.Π.Ε. και τέθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του φορέα προς τον αρμόδιο Υπουργό, κύριο Γεωργιάδη, ο οποίος και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος μετά τις Ευρωεκλογές. Ουσιαστικά, οι Περιφερειάρχες ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες και, συνακόλουθα, περισσότερα χρήματα για την υγεία. 

"Είσαι ανίδεη!"

Ο παραπάνω χαρακτηρισμός αποδόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, κύριο Γκιολή, προς την σύμβουλο, κυρία Νικολάκου, η οποία αντέδρασε όταν ο κύριος Γκιολής αναφέρθηκε στο γεγονός πως η παράταξη του κυρίου Τατούλη ήταν "δέκα χρόνια" Περιφερειακή Αρχή, εννοώντας πως θα έπρεπε να ξέρει πολύ καλά την κατάσταση και, προφανώς, να μην ασκεί "αφ' υψηλού" κριτική. Τον έντονο, αλλά και σύντομο, διαξιφισμό, "εκμεταλλεύτηκε" ο κύριος Κουτουμάνος ("Λαϊκή Συσπείρωση"), ο οποίος σημείωσε πως και οι δυο πλευρές έχουν δίκιο.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κύριος Σκαντζός, υποστήριξε πως "πουθενά στον κόσμο" δεν υπάρχουν δυο δευτεροβάθμιες μονάδες φροντίδας σε κοντινή απόσταση 50 χιλιομέτρων, αλλά τριτοβάθμιες που καλύπτουν ευρύτερες, γεωγραφικές περιοχές. Ο κύριος Σκαντζός εξήγησε πως είναι ζήτημα πόρων, καθώς θ' απαιτούντο πολλά χρήματα για να καλυφθούν οι υπέρογκες ανάγκες που θα προέκυπταν από την κάλυψη των αναγκών ενός "κατακερματισμένου" συστήματος υγείας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κύριος Βερούτης, διαφώνησε με τον Πρόεδρο, λέγοντας πως η Περιφέρεια πρέπει να παραμείνει "αταλάντευτη" ως προς την ενίσχυση και των 2 νοσοκομείων της Λακωνίας. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, κύριος Μέλλος, υποστήριξε, αντίθετα, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, για τις δομές της οποίας οι Περιφέρειες έχουν ήδη την αρμοδιότητα. 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.