Επικαιροτητα

"Save a Greek Stray" για κυνοκομείο Τρίπολης: ΝΤΡΟΠΗ να μιλάμε για πρότυπα καταφύγια

Με μακροσκελή ανακοίνωση ο οργανισμός αναφέρεται σε πρόσφατη επίσκεψη μελών του στην Τρίπολη... 

Μπαίνοντας στο κυνοκομείο του Δήμου Τρίπολης δεν θα δεις ζώα πνιγμένα στα περιττώματα τους, ούτε πτώματα μέσα στα κλουβιά. Τα ζώα είναι ζωντανά. Στέκονται υποτονικά και σιωπηρά, μαθημένα να μην περιμένουν τίποτα και παραδομένα σε μια καθημερινότητα όπου η παροχή τροφής χορηγείται προφανώς με τρόπο σαδιστικό. 

Σαν να ποτίζεις ενα γλαστράκι τόσο ώστε το φυτό να μην πεθαίνει, αλλά ούτε και να μεγαλώνει, να φουντώνει και να ανθίζει ποτέ.

Το Σαββατο 18/5 επισκεφτήκαμε εκ νέου το κυνοκομείο, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, για να προσφέρουμε χείρα βοηθείας, εν όψει των μαζικών επανεντάξεων που επιβάλλεται να γίνουν. Πηγαίνοντας απο κλουβί σε κλουβί, κάθε διάθεση φωτογράφισης και προώθησης των ζώων, γρήγορα αντικαταστάθηκε απο καταμέτρηση απισχνασμένων σκύλων.

Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να αναφέρουμε τα όσα είδαμε και να καλέσουμε κράτος και πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Καταμετρήσαμε 160 ζωα περίπου, εκ των οποίων τα 90 ήταν από αδύνατα έως αποστεωμένα και πάνω απο 20 υποσιτισμένα κουταβια. Τα ενήλικα βρίσκονται εκεί απο τη χρονική στιγμή που είχαμε τη μεταξύ μας συνεργασία και γνωρίζουμε καλά πως δεν πρόκειται για νεοεισερχόμενα ζώα, ούτε για άρρωστα, αλλά για φρικτά πεινασμένα, δεδομένης της εικόνας που είχαν όταν τα ταΐζαμε εμείς. Αρρωστήσαμε να βλέπουμε τα ζώα που με τόσο κόπο αναστήσαμε όσο ειμασταν εκεί, να έχουν επανέλθει στην ίδια και χειρότερη κατάσταση μέσα σε δύο μήνες. Φαίνεται όμως πως η αρμόδια ελεγκτική κτηνιατρική υπηρεσία τα βρίσκει όλα υπέροχα, όπως ανακοινώθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο δια στόματος Δημάρχου, ενώ αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνουν προφανώς και οι ανάδοχοι του Δήμου, η συμβεβλημένη υπεύθυνη κτηνίατρος που εκτελεί χρέη υπεύθυνης καταφυγίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και κάποιοι “φιλόζωοι”, που φαίνεται να χρησιμοποιούν τα ζώα για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες και όχι για να μιλήσουν εξ'ονόματος όσων αδυνατούν.

Και φυσικά τα βλέπουν όλα τέλεια, αφού κανείς δεν εχει ασχοληθεί να τα πιάσει και να δει τους σκελετούς που κρυβονται κάτω απο τα μαλλιά τους. Οταν η λεκάνη των τσοπανόσκυλων χωράει σε μια γυναικεία παλάμη, είναι ΝΤΡΟΠΗ να μιλάμε για πρότυπα καταφύγια και χορήγηση κονδυλίων σε Δήμους και φορείς ανίκανους να υπηρετήσουν τις πιο βασικές ανάγκες των ζώων. Ζητήσαμε να προσφέρουμε κτηνιατρική περίθαλψη και μια καλύτερη ευκαιρία απο αυτή της επανένταξης σε 14 σκυλιά, και αρνήθηκαν να μας παραδόσουν τα μισά εξ'αυτών, γιατί προτιμούν να παρακολουθείται η υγεία τους εκεί. Εκεί, οπου τα 2/3 των ζώων βρίσκονται σε κατάσταση απίσχνασης. Εκεί, που επιβάλλεται να επανεντάξουν 80 σκυλιά τις επόμενες μερες σε χωριά όπου θερίζουν οι φόλες ακόμα και σήμερα, ενώ τα περισσότερα ζώα που θεωρητικά έχουν επανενταχθεί, ουσιαστικά έχουν εξαφανιστεί. Ο λόγος που αποφασίσαμε να αναφέρουμε τα όσα ειδαμε, είναι γιατί αρνούμαστε να υπηρετήσουμε τη λογική ενός κράτους που ξετινάζει τους ιδιώτες/εθελοντές σε ελέγχους με αστυνομίες, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελείς, απειλές και πρόστιμα, ενώ μέσα από τις ίδιες του τις υπηρεσίες αναδύεται όλη η δυσωδία της αναλγησίας και αδιαφορίας της δημόσιας διοίκησης. Οφείλουμε πρωτίστως στα ζώα που υπηρετούμε, στους εαυτούς μας, αλλά και στους ανθρώπους της Τρίπολης που πραγματικά ενδιαφέρονται, να μιλάμε ανοιχτά. Η απόφαση του καταφυγίου Τρίπολης να στερήσει απο τα σκελετωμένα ζώα την ευκαιρία, μας απέδειξε για μια ακόμα φορά οτι η προσωπική τους ματαιοδοξία είναι πάνω από το συμφέρον των ζώων που πληρώνονται να φροντίζουν και γι'αυτό εμείς σταματάμε εδώ.

Για όλα αυτά έχει ενημερωθεί εδω και καιρό κάθε εμπλεκόμενος, από τον Δήμαρχο Τρίπολης εως το Υπουργείο, και πλέον ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Στην Τρίπολη καταθέσαμε πάρα πολύ χρόνο, πάρα πολύ χρήμα, αλλά το σημαντικότερο, καταθέσαμε την ίδια μας την ψυχή, στερώντας τις δυνάμεις μας από άλλα ζώα που έχουν ανάγκη, και από ανθρώπους που εχουν πραγματική διάθεση να κάνουν έργο και να προσφέρουν. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε με όσους μας κοροϊδευουν, μας λοιδορούν και μας δυσφημούν πίσω απο την πλάτη μας για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια. Σήμερα θρηνούμε όχι μόνο τα ζώα που αφήσαμε πίσω, αλλά και όσα θα μπουν μελλοντικά στο “πρότυπο” καταφύγιο, και ελπίζουμε μόνο πως τα σκυλιά που μπορέσαμε να βοηθήσουμε τους τελευταίους μήνες θα απαλύνουν με τον καιρό τον πόνο μας. Από τα εφτά σκελετωμένα ζώα που παραλάβαμε την Τετάρτη 22 Μαΐου, μόνο το ένα εμφάνισε ένα χαμηλό τίτλο ερλίχιας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απολύτως υγιή, και μοναδική αιτία της κλινικής τους εικόνας είναι η ασιτία.

Θα ήταν παρήγορο αν το πρόγραμμα ταχείας πάχυνσης, που όπως φανταζόμαστε θα έχει ήδη ξεκινήσει στο καταφύγιο από την επομένη της επίσκεψής μας, συνεχιζόταν και χωρίς τον φόβο ελέγχου ή δημόσιας διαπόμπευσης. Ακολουθεί ένα ενδεικτικό ανθολόγιο σκελετωμένων σκύλων που μπορείτε να υιοθετήσετε απο το πρότυπο δημοτικό κυνοκομείο Τρίπολης. 

Εαν οι εκτιμήσεις μας είναι υπερβολικές, ας το κρίνουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Εμείς τελικά φαίνεται να μην ξέρουμε πολλά, και ίσως πράγματι ένα τσοπανόσκυλο είναι λογικό να ζυγίζει 16 κιλά.

Erietta Kourkoulou Latsi

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.