Επικαιροτητα

Αίτημα για τρίτο τμήμα στην Α' Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης

Φωτογραφία: αρχείο arcadia938.gr

Διαβάστε τι αναφέρει το ψήφισμα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων...

Για πρώτη φορά στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης οι αιτήσεις έφτασαν σχεδόν τις 100 (97) περίπου 20% περισσότερες απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά, καταδεικνύοντας το ενδιαφέρον των γονέων και των παιδιών τους και την αναγνώριση του έργου που πραγματοποιείται στο σχολείο. 

Ωστόσο, οι διαθέσιμες θέσεις του σχολείου που εγκρίθηκαν είναι 48, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από τα μισά παιδιά θα μείνουν εκτός, ενώ παράλληλα η βάση εισαγωγής μπορεί να ξεπεράσει το 95/100. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου κρίνοντας ότι το σχολείο διαθέτει επαρκές προσωπικό (περίπου 40 οργανικές θέσεις) και πιθανώς τον μεγαλύτερο Σύλλογο Διδασκόντων στην Αρκαδία, καθώς και ένα καινούργιο κτίριο με κατάλληλες και αρκετές σε αριθμό αίθουσες διδασκαλίας και με ένα αμφιθέατρο κατάλληλο για τις εκδηλώσεις του σχολείου, πρότεινε τη λειτουργία και τρίτου τμήματος στην Α’ Γυμνασίου. Ωστόσο, η ΠΔΕ Πελοποννήσου και η ΔΔΕ Αρκαδίας ήταν αρνητικές στη λειτουργία ενός τρίτου τμήματος, καθώς το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης «δεν έχει επάρκεια σε εκπαιδευτικούς». 

Ωστόσο, το σχολείο διαθέτει πλήθος οργανικών θέσεων, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των οργανικών θέσεων που αφορούν μαθήματα γενικής παιδείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα υπόλοιπα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, στα οποία τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνωστισμός. 

Αντίστοιχα, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με ίσο αριθμό αιτήσεων με το δικό μας σχολείο και παρόμοιο σε μέγεθος Σύλλογο Διδασκόντων, αποφασίστηκε η λειτουργία τριών τμημάτων. Αναφορικά με τα μαθήματα μουσικής παιδείας, μόλις το 2021 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλα τα Μουσικά σχολεία μετά από 13 χρόνια και το σχολείο έχει ήδη 10 νέες οργανικές θέσεις. 

Μάλιστα, πρόσφατα έχει ζητηθεί από την ΔΔΕ Αρκαδίας η ίδρυση καλλιτεχνικού σχολείου, για το οποίο δεν υπάρχει καμία οργανική θέση διαθέσιμη, ενώ ο χώρος που έχει επιλεγεί αποτελεί ένα παλιό Δημοτικό σχολείο χωρίς κατάλληλη διαμόρφωση αιθουσών σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός καλλιτεχνικού σχολείου. 

Αντίστοιχα, στο Πρότυπο Σχολείο εγκρίθηκαν τρία τμήματα για το 2024-25, ενώ η βάση εισαγωγής των μαθητών είναι μόλις 30/100, κάτι το οποίο είναι παράδοξο και αντίθετο με τη φιλοσοφία ενός Πρότυπου σχολείου. Άλλωστε οι αιτήσεις ήταν πολύ λιγότερες από εκείνες που κατατέθηκαν στο Μουσικό Σχολείο (22% λιγότερες - 79). 

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τοπικά καθώς δεν υπάρχουν ωδεία, όπως στις υπόλοιπες πόλεις πρωτεύουσες Περιφερειακών ενοτήτων. Χαρακτηριστικά, στην πόλη της Δράμας με πληθυσμό 44000 κατοίκων και ενεργό Δημοτικό ωδείο, τα τμήματα που λειτουργούν στην Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου είναι τέσσερα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.