Επικαιροτητα

Δ. Πτωχός: "Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με δράσεις, προτάσεις, πρόγραμμα και αισιοδοξία"

Φωτογραφία: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τη σημασία της λήψης άμεσων και συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, τόνισε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στην Ενημερωτική Ημερίδα: «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή», που διεξήχθη στην Καλαμάτα, την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και προχώρησε στην καταγραφή των επιπτώσεων, των προτάσεων και δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και την εφαρμογή σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, εξειδικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και τη διασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Στο πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενδεικτικά, περιλαμβάνονται δράσεις όπως η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, η ανάπτυξη πράσινων υποδομών και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται η κατασκευή έργων προστασίας από την διάβρωση ακτών και η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μίλησε για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, λέγοντας πως «στοχεύει στην αντιμετώπιση της αύξησης της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούν. Στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών μέσω της έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και η συμβολή στη διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού των κινδύνων από φυσικές καταστροφές». Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κλείνοντας την παρουσίασή του, σημείωσε πως: «Η προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις, ενίσχυση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να προωθήσει μια οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της». Στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), σημαντικοί ομιλητές από διάφορους τομείς παρουσίασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας επικεντρώθηκαν στην Ενέργεια, στους Υδάτινους Πόρους, στον Πρωτογενή Τομέα και στη Γεωργία, στο Δομημένο Περιβάλλον, στον Τουρισμό και στη Βιοποικιλότητα. Η πρώτη ενότητα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους Δημήτρη Πτωχό (Περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Νεκτάριο Φαρμάκη, (Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Εκπρόσωπος ΕΝ.Π.Ε.), Ιωάννη Ανδρουλάκη, (Πρόεδρο ΔΣ Πράσινου Ταμείου), Θανάση Βασιλόπουλο, (Δημάρχο Καλαμάτας, Προέδρο ΠΕΔ Πελοποννήσου, ενώ ο Δημήτρης Καφαντάρης (Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ, πρώην Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος), έστειλε τον χαιρετισμό του για την επιτυχία της ημερίδας του Προγράμματος LifeIP AdaptIn Gr στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται στις  Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, συζήτησε για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και την ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η εκπρόσωπος της ΕΥ ΔΑΜ, Όλγα Καρβελά, παρουσίασε τον Κόμβο Βιοικονομίας Μεγαλόπολης και τη στρατηγική για τον οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μίλησε για τις Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα έργα προστασίας ακτών και στη διάβρωση και η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π, Μαρία Παπαδοπούλου παρουσίασε τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης.

Με τη σειρά του, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, παρουσίασε Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, ο Πρόεδρος ΔΣ ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Γεώργιος Κόκκινος, συζήτησε για την καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό. Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε προβολές και παρουσιάσεις που εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά. Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν αποσπάσματα video σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Τέλος, η Κατερίνα Βαρβαρίγγου, Γεωπόνος MSc, παρουσίασε την προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Κλιματική Συνείδηση», η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό του 2021. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών.

(Δ.Τ.) 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.