Επικαιροτητα

ΤΑΤΟΥΛΗ: "Το αναπτυξιακό μοντέλο της νότιας Κυνουρίας"

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο της κ. Εύης Τατούλη χθες στο Λεωνίδιο ανάμεσα στη νομικό και πολιτευτή Αρκαδίας και τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Μπάμπη Λυσίκατο, τον αντιδήμαρχο Τυρού κ. Γιάννη Τριανταφύλλου και τον κ. Ηλία Μάνο.

 

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το αναπτυξιακό μοντέλο της Νότιας Κυνουρίας, η πορεία κοινών πρωτοβουλιών που έχουν εκκινήσει, η αναγκαιότητα έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, όπως και δράσεις προβολής και οργάνωσης του τουριστικού προϊόντος. 

 

Στην συζήτηση διαπιστώθηκε η αισιοδοξία σχετικά με την εξέλιξη του καταδυτικού πάρκου του Τύρου, η μελέτη για την ευόδωση του οποίου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η κ. Τατούλη εξέφρασε την αισιοδοξία ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος για να κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο σχετικός φάκελος και αναφορικά με την αδειοδότησή του ότι θα είναι μια διαδικασία που θα κυλήσει ομαλά αφού πρόκειται για έργο εξαιρετικά περιβαλλοντικό. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε ιδιαίτερα το αντίκτυπο που θα έχει για την τοπική αλιεία, αφού όπως φαίνεται με βάση τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για έναν "παρθένο" βυθό και η πορεία αναζωογόνησης του μπορεί να αποδώσει ακόμη και μέσα στην διετία. Άλλωστε, αναφέρθηκε ότι ο πλούτος που αποκαλύπτει η μελέτη υπερβαίνει τις αρχικές προσδοκίες, αφού ο βυθός του Τυρού κρύβει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γωνιές. 

 

Στο μείζον ζήτημα του τουρισμού τέθηκε επί τάπητος η πιστοποίηση του αναρριχητικού πάρκου του Λεωνιδίου (προκειμένου να ενταχθεί σε δίκτυο ευρωπαϊκών πάρκων και να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό) και η διασύνδεση του με το αναρριχητικό της Μονεμβασιάς και άλλου χώρου που έχει αρχίσει να διερευνάται στην Βόρεια Κυνουρία. Ο κ. Τριανταφύλλου ανέδειξε την ανάγκη διαβούλευσης με τους τουριστικούς επαγγελματίες  στο σύνολο του Δήμου και ως απόρροια αυτής της επισήμανσης, τέθηκε ο στόχος διοργάνωσης διημερίδας στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει ανοικτός διάλογος με εκπροσώπους εθνικών φορέων τουρισμού (ΕΟΤ, ΣΕΤΕ κοκ) και παράλληλα διοργάνωση ταξιδιού γνωριμίας με Έλληνες διοργανωτές ταξιδιών και δημοσιογράφους από εθνικά ΜΜΕ. 

 

Τέλος, στο κρίσιμο θέμα των υποδομών τέθηκε ως προτεραιότητα για τον Τυρό η μελέτη και κατασκευή ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου σε όλον τον άξονα του επαρχιακού δικτύου, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και καταστροφές με τις πρώτες βροχοπτώσεις, αλλά και η ανάδειξη του Δημοτικού Σχολείου του Τυρού και η αξιοποίηση του σε χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων. Για το Λεωνίδιο, προτεραιότητα τέθηκε η κατασκευή του κόμβου της Πλάκας, ένα έργο «σημαία» και ζήτημα ασφάλειας για τις μετακινήσεις, όπως επεσήμανε μετ' επιτάσεως ο κ. Ηλίας Μάνος. 

 

Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση όλων των πλευρών να αγωνιστούν για την Κυνουρία και την Αρκαδία, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, ενώ η κ. Εύη Τατούλη ανέφερε ότι όταν υπάρχει σχεδιασμός και τεχνική κατάρτιση τότε οι διεκδικήσεις ενός τόπου ακόμη κι αυτές τις οδυνηρές εποχές μπορούν να πραγματωθούν 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.