Αστυνομικο Ρεπορταζ

Εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων στην Πελοπόννησο

Δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε και στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 54χρονου ημεδαπού στο Νέο Κόσμο

"Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε δύο σημαντικές επιτυχίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αφορούν εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές από οικίες, καθώς και εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 54χρονου ημεδαπού στο Νέο Κόσμο.

Στην πρώτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε μεγάλο αριθμό κλοπών από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί είκοσι έξι (26) περιπτώσεις κλοπών από οικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής έξι άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 34 μέχρι 53 ετών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της οργάνωσης. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε – κατά περίπτωση – δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου εξακριβώθηκαν: 

• τα επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης, 

• διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική «θέση» των μελών της οργάνωσης, 

• ο τρόπος δράσης που εφάρμοζαν κατά τη διάπραξη των κλοπών,  

• οι χώροι αποθήκευσης των κλοπιμαίων, οχημάτων και διαρρηκτικών εργαλείων και 

• το δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων στη νόμιμη αγορά.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης ξεκινούσαν κάθε μέρα νωρίς το πρωί διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μετακινηθούν σε πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, επιλέγοντας έως και δύο πόλεις ανά ημέρα, όπου διέπρατταν τις κλοπές.

Με την άφιξή τους στις πόλεις-προορισμούς, προσέγγιζαν οικίες και διαμερίσματα με βάση και την εξωτερική όψη του οικήματος, το οποίο είχε επιλεγεί είτε ύστερα από επιτήρηση τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε είχε εντοπιστεί μετά από προηγούμενη ενέργεια στην εκάστοτε περιοχή.

Επιπλέον και με σκοπό να "επιχειρήσουν" με ασφάλεια, κάθε μέλος της οργάνωσης είχε ξεχωριστό ρόλο. Συγκεκριμένα, το συντονισμό των ενεργειών είχε ο 53χρονος αρχηγός της οργάνωσης, ενώ τα λοιπά μέλη είχαν αναλάβει την αυτοψία του χώρου, την επιτήρηση του σημείου ("τσιλιαδόροι"), την απασφάλιση ή θραύση της κλειδαριάς με αυτοσχέδια διαρρηκτικά εργαλεία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας και ομοιογένειας που είχαν αποκτήσει ως ομάδα, γνώριζαν άψογα τους ρόλους τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικοινωνία κατά τη διάρκεια των κλοπών ή για διευκρινήσεις επ’ αυτών.   

Σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν ξανά επισκέπτονταν την ίδια πόλη ο Αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί – καεί κάποιο όχημα.  

Μετά την επιστροφή τους, οι δράστες είτε αποθήκευαν τα κλοπιμαία στους χώρους απόκρυψης, είτε τα μετέφεραν σε ενεχυροδανειστήριο που διαχειρίζονταν δύο από τους συλληφθέντες, ηλικίας 34 και 44 ετών, όπου γινόταν η άμεση εκποίησή τους.

Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εννέα (9) έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό ποσό 40.000 ευρώ,

• πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών,

• ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.),

• δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τυφέκιο και πλήθος φυσιγγίων,

• τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και 

• πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ειδικά εργαλεία απασφάλισης κλειδαριών.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην εξιχνίαση, από την Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ανθρωποκτονίας 54χρονου ημεδαπού, που διαπράχθηκε την 09 Μαρτίου 2016 στο Νέο Κόσμο Αττικής. 

Για την υπόθεση συνελήφθησαν με εντάλματα (2) ημεδαποί ηλικίας 35 και 38 ετών ενώ κατηγορούνται για την εμπλοκή τους άλλα (3) άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για ανθρωποκτονία με πρόθεση από κοινού, ληστεία από κοινού τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου, ηθική αυτουργία από κοινού στην ανθρωποκτονία με πρόθεση και ληστεία κατά συρροή.

Κατά την έρευνα που έγινε στην οικία του θύματος, δεν διαπιστώθηκαν ίχνη παραβίασης, ωστόσο παρουσίαζε στοιχεία επιστάμενης έρευνας, ενώ εντός αυτής βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες 239 χρυσές λύρες, χρηματικό ποσό 69.300 ευρώ και πλήθος κοσμημάτων.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι δράστες της ανθρωποκτονίας είναι οι δύο ημεδαποί, οι οποίοι πρωινές ώρες της 27 Μαρτίου 2018 προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας.

Κατά την εξέτασή τους, οι συλληφθέντες αποδέχτηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τις πράξεις τους, ενώ σκοπός τους ήταν να αφαιρέσουν, από την οικία του θύματος, το χρηματικό ποσό και τις λίρες.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 38χρονου συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος τηλεφωνικών συσκευών και καρτών SIM, διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης (κάμερες, συσκευές γεωεντοπισμού).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών."

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.