Αστυνομικο Ρεπορταζ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε ναρκωτικά

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (06/06) σε περιοχές της Αττικής, της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια φυτών κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε περιοχές της Αττικής, της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες (6.6.2023) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασίας με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν -7- ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως 68 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και το -κατά περίπτωση- αδίκημα παράβασης της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Ειδικότερα, ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, τουλάχιστον από την προηγούμενη θερινή περίοδο κι εντονότερα από τον Ιανουάριο του 2023, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κάνναβης και κοκαΐνης, σε περιοχές της Αττικής, της Λακωνίας και της Αιτωλοακαρνανίας. 

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως  ηγετικό μέλος ήταν ο 35χρονος συλληφθείς. 

Οι ποσότητες κάνναβης προέρχονταν από φυτεία κάνναβης στην Αιτωλοακαρνανία, που καλλιεργούσε ο 68χρονος συλληφθείς και στη συνέχεια μέσω των υπόλοιπων μελών διοχετεύονταν στους νομούς της Αττικής και της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, ο 24χρονος, που αποτελούσε τον «συνδετικό κρίκο» στη δράση της εγκληματικής ομάδας στους νομούς Αττικής και Λακωνίας, προμηθευόταν ποσότητες κάνναβης και κοκαΐνης από τον 35χρονο και τον 49χρονο και στη συνεχεία τις πωλούσε στα λοιπά μέλη της ομάδας κι αυτά με τη σειρά τους τις διακινούσαν σε πελάτες τους έναντι χρημάτων. 

Επιπρόσθετα, τα μέλη μετά την παραλαβή των ποσοτήτων, για τη μετάβαση τους στους τόπους απόκρυψης ή στις οικίες τους χρησιμοποιούσαν μισθωμένα οχήματα (ταξί), για να αποτρέψουν τυχόν παρακολούθηση ή επιτήρηση σε βάρος τους.  

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες επικοινωνούσαν με προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, διενεργήθηκαν χθες (6.6.2023) πρωινές ώρες, παράλληλες έρευνες σε οικίες και λοιπούς χώρους των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

-ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -10.753,8- γραμμαρίων,

-ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους -9,7- γραμμαρίων,

-μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης, τύπου σοκολάτα,   

-κυτίο περιέχον σπόρους κάνναβης, συνολικού βάρους -1.059- γραμμαρίων,

-15- σπόροι κάνναβης,

-5- μαχαίρια,

-70- φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

-67- κροτίδες,

-1- αλεξίσφαιρο γιλέκο,

-1- ράβδος,

-1- δυναμίτιδα μετά θρυαλλίδας,

-7- καπνογόνα,

-1- φωτοβολίδα,

-6- ζυγαριές ακριβείας, 

-10- κινητά τηλέφωνα,

-το χρηματικό ποσό των -1.805- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος, από τη συνολική δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και εκ των κατασχεθέντων, εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση κυμαίνονται  στα -180.000 έως -220.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας Ασφαλείας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.