Εργασια

"Μαχαίρι" σε υψηλές συντάξεις και ΕΚΑΣ

Δύσκολα θα αποφευχθούν οι περικοπές στις υψηλές συντάξεις και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αφού το υπουργείο Εργασίας για να αντιστρέψει την διαμορφούμενη κατάσταση, πρέπει άμεσα να βρει ισοδύναμα μέτρα, ανάλογης αποδοτικότητας.

 

 

Η δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο για περικοπές 0,25% του ΑΕΠ στη συνταξιοδοτική δαπάνη για φέτος, δηλαδή 450 εκατ. ευρώ και 1% του ΑΕΠ για το 2016, δηλαδή έως 1 δισεκ ευρώ, περιορίζουν τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, έσπευσε να προστατεύσει μόνο τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτες τις… υψηλές.

 

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης ανάλογης δήλωσής του, σε συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ, λίγο μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Εργασίας, προ διμήνου. Τότε, ο κ. Κατρούγκαλος, κατά δήλωση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τους είχε τονίσει ότι στις προωθούμενες ενέργειες του υπουργείου θα ήταν και η οριζόντια περικοπή των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, αθροιστικά κύριων και επικουρικών. Ανάλογη "τύχη" αναμένεται να έχει και το ΕΚΑΣ αφού η φετινή δαπάνη για την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παρουσίασε σημαντική υπέρβαση φτάνοντας τα 950 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με δεδομένο ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το κόστος για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους θα κυμαινόταν στα επίπεδα των 598 εκατ ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η υπέρβαση κατά 352 εκατ. ευρώ, μόνο απαρατήρητη δεν περνάει από τους θεσμούς.

 

Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει η δέσμευση για κατάργηση του επιδόματος από τον Μάρτιο του 2016 και μετά, στο 20% των "προνομιούχων" (περίπου 70.000 άτομα), γίνεται αντιληπτό ότι εάν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει ισοδύναμο μέτρο, η περικοπή αυτή αναμένεται να λάβει "σάρκα και οστά". Το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να υποβάλλει στους θεσμούς πρόταση για ριζική αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος στη λογική ότι θα επιδιώξει να κάνει "σε ένα μήνα όσα δεν μπόρεσε να κάνει σε 40 χρόνια το παλαιοκομματικό σύστημα", όπως είπε ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος, κατά την χθεσινή διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου.

 

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δημιουργία ομοιόμορφων κανόνων για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, είτε πρόκειται για νέους, είτε για παλαιούς ασφαλισμένους. Από την άλλη πλευρά, προτείνεται να εξεταστούν όλες οι συντάξεις για να διαπιστωθεί εάν αντιστοιχούν στις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, από όλους τους ασφαλισμένους. Όπου διαπιστωθεί ότι οι εισφορές δεν αντιστοιχούν στο ύψος των συντάξεων, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ξεχωριστές μειώσεις.

 

Το μέτρο αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί ειδικά στις επικουρικές συντάξεις όπου διαπιστώνονται μεγάλες ανακολουθίες στο ποσό της σύνταξης και στις εισφορές που καταβλήθηκαν.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.