Εργασια

ΟΑΕΔ: Στη νέα χρονιά με εννέα προγράμματα

Στις 113.000 ανέρχονται οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ο ΟΑΕΔ μέσα από εννέα προγράμματα εργασίας ή στήριξης της απασχόλησης. 

 

Τα έξι από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης χρονιάς. Τα υπόλοιπα τρία θα δρομολογηθούν είτε μέχρι το τέλος του 2017, είτε το αργότερο στις αρχές του 2018. Ας δούμε μια συνοπτική παρουσίαση των προγραμμάτων αυτών:

 

Α) Τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη

 

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών

 

Ωφελούμενοι θα είναι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο το 1/3 των ωφελούμενων, δηλαδή οι 5.000 να είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 15 έως 22 ευρώ ανά ημέρα, με το υψηλότερο ποσό να δίνεται σε όσους θα προέλθουν από το ΚΕΑ. Η επιδότηση είναι 12άμηνης διάρκειας.

 

2. Πρόγραμμα για ειδικές ομάδες (ΑΜΕΑ, Απεξαρτημένοι κ.α.)

Στόχος να προκύψουν έως 2.000 ωφελούμενοι – άνεργοι οι οποίοι θα είναι ή Άτομα

με Αναπηρία (AμεΑ), ή απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες, ή αποφυλακισμένοι, ή νεαρά παραβατικά άτομα ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο. Το πρόγραμμα ισχύει για 12 μήνες και παρέχεται η δυνατότητα να επεκταθεί άλλες δύο φορές (12 + 12 μήνες). Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί κάθε θέση εργασίας που θα προκύψει με το 70% του μισθολογικού και μη κόστους, μέχρι του ποσού των 700 ευρώ το μήνα για πρόσληψη με πλήρη απασχόληση και μέχρι 350 ευρώ το μήνα για εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

 

3. Ενίσχυση της απασχόλησης αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής 

Πρόκειται για το πρόγραμμα που έχει ως στόχο να ωφεληθούν έως 40.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών που διαθέτουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και απασχολούνται μέχρι σε δύο εργοδότες. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που θα δεχτούν να μετατρέψουν τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με μπλοκάκι, σε πλήρους απασχόλησης. Χορηγείται επιχορήγηση ίση με τις εργοδοτικές εισφορές 12 μηνών με ανώτατο όριο τα 350 ευρώ το μήνα.

 

4. Πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με δύο διακρίσεις. Αφορά είτε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων (έως 5.000 ωφελούμενοι), είτε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα (έως 10.000 ωφελούμενοι). Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, μέχρι τα 500 ευρώ το μήνα. Η επιχορήγηση παρέχεται για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα.

 

5. Επιχορήγηση επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών

Στόχος να προκύψουν έως 10.000 ωφελούμενοι – μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 55 – 67 ετών. Η επιχορήγηση είναι για 12 μήνες, με δικαίωμα επέκτασης για άλλο ένα δωδεκάμηνο. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως στήριξη το 50% του μηνιαίου 

μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.

 

6. Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας

Ωφελούμενοι είναι έως 10.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δικαιούχοι «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» για τους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησης τακτικής ανεργίας. Ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί έως 12 μήνες τη θέση εργασίας. Αρχικά η επιχορήγηση ισχύει μέχρι τη λήξη του χρόνου επιδότησης και είναι ίση με το επίδομα ανεργίας. Για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι να συμπληρωθούν οι 12 μήνες, ορίζεται μηνιαία επιχορήγηση 360 ευρώ.

 

Β) Νέα Προγράμματα

 

1. Κοινωφελής Εργασία

Στόχος είναι να προκύψουν 7.180 ωφελούμενοι με διάρκεια 8 μήνες. Θα αφορά θέσεις απασχόλησης σε 34 δήμους σε όλη τη χώρα που έχει υπολογιστεί ότι έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας.

 

2. Πρώτη πρόσληψη

Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία έως 20.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι νέοι επιχειρηματίες έως 35 ετών, που δεν απασχολούν προσωπικό. Μέσω του προγράμματος μπορούν να προσλάβουν ανέργους έως 29 ετών, για 18 μήνες ή άνω των 30 ετών για 12 μήνες. Επιχορηγείται το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

 

3. Δράση Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για νέους έως 29 ετών

Στόχος να προκύψουν έως 4.500 άνεργοι που θα λάβουν μέρος σε πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών. Θα προέρχονται από δέκα τεχνικές επαγγελματικές ειδικότητες. Το πρόγραμμα θα ισχύει για 14 μήνες και θα χορηγείται επιχορήγηση 360 ευρώ για τους δέκα πρώτους μήνες.

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.