Εργασια

Κοινωφελής Εργασία 2016 για 18.500 ανέργους

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 18.500 ανέργους σε 49 δήμους της χώρας πρόκειται, να αρχίσει, να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας μέσα στον Μάρτιο

 

 

Ήδη το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την απόφαση για τους νέους όρους του προγράμματος. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, που επικαλείται το dikaiologitika.gr, η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν θα είναι 8 μήνες, δηλαδή 3 μήνες περισσότερο από τα προηγούμενα προγράμματα, καθώς θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διάστημα της απασχόλησης των ανέργων, αλλά και την κατάρτιση και πιστοποίησή τους για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.

 

Η αμοιβή θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή στα 495 ευρώ καθαρά το μήνα για τους άνω των 25 ετών και 419 ευρώ το μήνα για τους κάτω των 25. Μία από τις καινοτομίες της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι, ότι στους ανέργους θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία, καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.

 

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις:

 

Με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης, που υφίσταται η ελληνική οικονομία, το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε σε ΦΕΚ το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ΟΑΕΔ για το 2016.

 

Στην απόφαση αναφέρονται αναλυτικά η διαδικασία επιλογής ωφελούμενων από τον ΟΑΕΔ, μέσω μοριοδότησης, η τοποθέτησή τους στους Επιβλέποντες Φορείς (δήμους, περιφέρειες, ευρύτερο δημόσιο τομέα), όπως επίσης οι αμοιβές που θα λάβουν οι ωφελούμενοι και το χρονικό διάστημα αποπληρωμής τους.

 

Τονίζεται, ότι στα πεδία μοριοδότησης, σε σχέση με την προηγούμενη Κοινωφελή Εργασία, έχουν προστεθεί τα ΑμεΑ και όσοι επιλεχθούν, να συμμετάσχουν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

 

Επίσης, ξεκαθαρίζεται προς τους επιβλέποντες φορείς, ότι δεν επιτρέπεται, να αξιοποιούνται οι ωφελούμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων με απορριμματοφόρα οχήματα. Υπενθυμίζεται, ότι το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας ΟΑΕΔ θα έχει αυξημένη χρονική διάρκεια έως 8 μήνες, η οποία θα καθοριστεί σε σχετική ΚΥΑ. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας η πρώτη φάση του προγράμματος να ξεκινήσει έως το τέλος Μαρτίου σε 17 Δήμους, με κριτήριο την ανεργία και το επίπεδο της φτώχειας.

 

 Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί:

 

- στην επανασύνδεση των μακροχρονίων ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας

- στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων

- στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών

- στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.