Εργασια

ΟΑΕΔ: Προκηρύσσονται 2 + 1 προγράμματα για ανέργους

Δύο προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και εγγυημένης απασχόλησης για νέους αλλά και το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αναμένεται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα.

 

Το πρώτο πρόγραμμα θα αφορά νέους 18 – 24 ετών και το δεύτερο για νέους 25 – 29 ετών. Τα προγράμματα αυτα είναι εργασιακής εμπειρίας με τη μορφή πρακτικής άσκησης εντός της επιχείρησης, η οποία θα ελέγχεται από την πλευρά του ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά θα ακολουθεί ένα διάστημα οκτάμηνης απασχόλησης, στο συγκεκριμένο αντικείμενο που έχουν εκπαιδευτεί οι άνεργοι. Το πρώτο (18 – 24 ετών) αφορά ανέργους νέους που έχουν βγει από γενικό λύκειο ή από επαγγελματική εκπαίδευση.

 

Το δεύτερο (25 – 29 ετών) θα αφορά κυρίως όσους έχουν προκύψει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα επιχορηγηθεί η πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, κάτι που θα μπορούμε να το αντιληφθούμε μέσα από το ΙΚΑ. Το πρώτο πρόγραμμα θα έχει έως 10.000 ωφελούμενους και το δεύτερο 3.000 άτομα. Θα ξεκινήσουν τα προγράμματα στις αρχές Μαϊου, με τις πρώτες προσλήψεις από τις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βγει η σχετική δημόσια πρόσκληση.

 

Οι ωφελούμενοι θα πληρώνονται με ένα κλάσμα του κατώτατου μισθού. Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί 4 συν 8 μήνες πρακτική άσκηση και κατάρτιση εντός της επιχείρησης και ένα διάστημα εργασίας, που δίνει τη δυνατότητα και σε χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη λήξη της.

 

Πρόκειται για κανονικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης ενώ θα υπάρξει μέριμνα ώστε να υπάρξει πλήρης αντιστοίχιση του πτυχίου με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Κοινωφελής Εργασία για τους δήμους Σε αναμονή είναι τα προγράμματα της Κοινωφελούς εργασίας που αφορούν 49 δήμους και αφορούν 18.000 ωφελούμενους. Τα προγράμματα αυτά αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά τον Μάιο.

 

Στην πρώτη φάση, για τους 17 δήμους έχουμε 6.000 ωφελούμενους και στη δεύτερη φάση για τους 32 δήμους έχουμε 12.000. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα , αφού πρώτα προηγηθούν όλα τα προηγούμενα που βρίσκονται στην αναμονή.

 

Ο ΟΑΕΔ σε αυτά τα προγράμματα Κοινωφελούς, εκτός από τον ωφελούμενο που θα πρέπει να συμπληρώνει τα ατομικά σχέδια δράσης ανέργων, θα πρέπει να παρέχει συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού στους εργαζόμενους, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα, για την περαιτέρω ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.