Πολιτικη

Μαχαίρι στις συντάξεις χηρείας

Δεν δίνονται νέες συντάξεις χηρείας λόγω μιας εγκυκλίου

Σε μια ιδιότυπη ομηρία τελούν όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν συντάξεις χηρείας μέσα στο 2016, αφενός διότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η εγκύκλιος για την καταβολή τους μετά τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, αφετέρου διότι δεν προβλέπεται καταβολή προσωρινών συντάξεων μέχρι την οριστική έκδοσή τους.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος για τον υπολογισμό των συντάξεων με τον νέο Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με αποτέλεσμα πολλές από τις 10.500 αιτήσεις κύριας σύνταξης, γήρατος και αναπηρίας που υποβλήθηκαν μέσα στο 2016 να μην μπορούν να εκδοθούν.

Περίπου 6.500 συντάξεις είναι συντάξεις χηρείας, οι οποίες, σύμφωνα με τον νέο νόμο, δεν έχουν κατώτατο όριο και είναι κουρεμένες στο 50% της σύνταξης του θανόντος, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ποσά ακόμη και των 150 ευρώ.

Ειδικά για τις νέες συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας πρότειναν στην ηγεσία του υπουργείου να καταβληθεί έναντι ένα ποσό, ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να επιβιώσουν, χωρίς ωστόσο αυτή η πρόταση να γίνει αποδεκτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4387/16 που ισχύει από 13/5/2016, οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη λόγω γήρατος δικαιούνται προσωρινή ίση με το 50% του μισθού του τελευταίου 12μήνου.

Η χορήγηση προσωρινής σύνταξης αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες κρίνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θεσπίζεται με τον νόμο αυτόν. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016 κυμαίνεται από 384 ευρώ έως 768 ευρώ.

Το ανώτατο και το κατώτατο ποσό προσωρινής σύνταξης ισχύει μόνο όταν χορηγείται πλήρης σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας (με ποσοστό 80% και άνω). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνονται ανάλογα, σύμφωνα με το ισχύον κατά περίπτωση και αιτία συνταξιοδότησης ποσοστό μείωσης.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.