Πολιτικη

"Μπάχαλο" με τ' απορρίμματα...

Της... ανακύκλωσης γίνεται με το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων Πελοποννήσου, όπως καταλάβαμε στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.

O κ. Παυλής ανέφερε πως υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των μελετών της ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακή Στρατηγική Διαχείρισης Απορριμμάτων) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).

 Προσέθεσε δε πως παρ' ότι είναι ο ίδιος μελετητής, οι δυο μελέτες βρίσκονται σε αναντιστοιχία.  Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλής είπε πως μετά  από συναντήσεις μεταξύ των μελών του ΦΟΔΣΑ (φορέας διαχείρισης απορριμμάτων με μέλη δημάρχους)  εντοπίστηκαν δυσαρμονίες  και  χθες, στη συνεδρίαση της  ΠΕΔ ψηφίστηκε να καταγραφεί η θέση της ΠΕΔ στη διαβούλευση, αφού, τουλάχιστον, οι μεγάλοι δήμοι της Πελοποννήσου  θα πρέπει να τοποθετηθούν σαφώς επάνω σε αυτό το θέμα. 

Ο κ. Καρούντζος, Περιβαλλοντολόγος και Σύμβουλος του ΦΟΔΣΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως παρακολουθεί τις  2 μελέτες που έχουν γίνει για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ, λόγω μη δυνατότητας των δημάρχων να παρακολουθήσουν τέτοιες τεχνικές διαδικασίες. Τόνισε πως  η εισήγηση της ΠΕΔ θ' "ανέβει" αύριο στον ιστότοπο της "Διαύγειας" και  ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει σταλεί προς γνωμοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης, είπε πως ουσιαστικά η διαχείριση βρισκόταν στους (καποδιστριακούς) δήμους, αλλά λόγω αδυναμίας των φορέων αυτών και ανεπαρκούς λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, δόθηκε η αρμοδιότητα στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ήδη απ' το 2010.  

Ο κ. Παυλής, παίρνοντας το λόγο και πάλι, κατηγόρησε τον μελετητή πως  παρουσίασε έναν υποψήφιο ΠΕΣΔΑ για να ισχυροποιηθεί η λύση που εμπεριέχει τη συμμετοχή της εταιρείας "ΤΕΡΝΑ", και, μάλιστα, είπε πως: 

"Εμείς άλλα λέγαμε, αυτός άλλα έγραφε. Αυτό είναι απαράδεκτο.  Ενώ του είπαμε σαφώς τι να περιλάβει, αυτός μας αγνόησε. Μετά από παρέμβαση του ΦΟΔΣΑ, το υπουργείο τα έλαβε υπόψη του και εστάλη ο ΠΕΣΔΑ τον Αύγουστο διορθωμένος. Η ΣΜΠΕ όπως είναι σήμερα, με ευθύνη του μελετητή, αφορά έναν ΠΕΣΔΑ λάθος. Πρέπει να αποκατασταθεί αυτό".

Tελικά, καθώς ο ΠΕΣΔΑ έχει καθοριστεί, το ζήτημα είναι να διορθωθεί η ΣΜΠΕ και βλέπουμε...

Να σημειωθεί πως ως χώρος που θα δημιουργηθεί η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αρκαδίας- θα υπάρχουν άλλοι δύο, σε Μεσσηνία και Λακωνία, προτείνεται, απ' τον ΠΕΣΔΑ, η περιοχή της Παλαιόχουνης.

Ο κ. Σμυρνιώτης δε -που είχε ασχοληθεί ενδελεχώς με το ζήτημα ως Δήμαρχος-, είπε πως αν δεν λυθεί το νομοθετικό πλαίσιο απ΄την ίδια τη Βουλή, όλα όσα συζητούνται σε δημοτικά συμβούλια είναι στον.."Γάμο του Καραγκιόζη" και η παράταξή του δεν συμμετέχει.

Bίντεο, σε λίγο...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.