Πολιτικη

ΚΚΕ για ''πλανητάρχη''

Ποιος είναι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε στις 14 Ιούνη του 1946 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και λέγεται ότι ο παππούς του ήταν Γερμανός μετανάστης, αλλά ο ίδιος το αποποιείται και λέει ότι ήταν Σουηδός. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στα οικονομικά δούλεψε στην κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του Φρεντ Τραμπ και την ανέλαβε το 1971. Την ονόμασε «The Trump Organization» και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή μεγάλου μεγέθους κτιρίων, ξενοδοχείων, καζίνο, γηπέδων γκολφ, την εξαγορά ακινήτων, ενώ ίδρυσε και αεροπορική εταιρεία που στη συνέχεια πούλησε. Τη δεκαετία του '90 και 2000 κάποιες εταιρείες του μπήκαν σε καθεστώς χρεοκοπίας, αλλά ανέκαμψε.

Το περιοδικό «Forbes» εκτίμησε την περιουσία του το 2015 σε 4 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Εχει κάνει 3 γάμους και έχει 5 παιδιά. Ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «αντισυστημικός», ενώ πρόκειται για μεγαλοκαπιταλιστή ενταγμένο πλήρως στο εκμεταλλευτικό σύστημα, έως το 1987 εμφανιζόταν ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά από το 1987 - 1999 πέρασε στους Ρεπουμπλικάνους, από το 1999 - 2001 εντάχθηκε στο λεγόμενο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, μετά ξανάγινε Δημοκρατικός από το 2001 - 2009 (και μάλιστα είχε στενές σχέσεις με τον Μπιλ Κλίντον και χρηματοδότησε την καμπάνια της Χίλαρι για τη Γερουσία). Στη συνέχεια, ξαναπέρασε από το 2012 στο Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα. Στο διάστημα από το 2004 - 2015 ήταν τηλεπαρουσιαστής σε παιχνίδι - ριάλιτι του καναλιού NBC «The Apprentice» και στις 16 Ιούνη 2015, ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2016, διεκδικώντας το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Νίκησε διαδοχικά 16 συνυποψηφίους του στο Κόμμα λανσάροντας ένα υποτιθέμενο «κίνημα αλλαγής» και πρόβαλλε ότι δεν είναι πολιτικός και θα διοικήσει ως επιχειρηματίας «κόντρα στο κατεστημένο».

Ο Τραμπ τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρών μέτρων προστατευτισμού της αμερικανικής αγοράς με έντονη κριτική στις συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου», έχει τοποθετηθεί υπέρ του Brexit, επίσης στηρίζει και στηρίζεται από μονοπώλια παραδοσιακών ενεργειακών κλάδων, όπως του πετρελαίου και του άνθρακα, προβάλλει την προστασία της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας και υπόσχεται μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ασκεί κριτική στο ΝΑΤΟ και προβάλλει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να «προστατεύουν άλλα κράτη, εκτός αν τα τελευταία πληρώνουν» ενώ τίθεται υπέρ της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία. Επίσης, σηκώνει το ζήτημα των μεταναστών εκφράζοντας εθνικιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές τάσεις.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.