Πολιτικη

Αμυράς και Ψαριανός για την Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην περιοχή της Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ και οκτώ χρόνια, έχουν σταματήσει τα έργα αποκατάστασης, ενώ το ελάχιστο κονδύλι, που εξασφάλισε η Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας από το ΥΠΠΟ, δεν είναι επαρκές, παρά για ελάχιστες εργασίες συντήρησης σε σχέση με τις αναγκαίες.



Οι βουλευτές Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, με ερώτησή τους στον Υπουργό Πολιτισμού, ζητούν να μάθουν, εάν για το έργο αποκατάστασης αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υπάρχει πρόθεση ένταξής του στο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως άλλωστε είχε σχεδιαστεί και στο παρελθόν, καθώς επίσης και εάν σχεδιάζεται συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση άρτιας σχετικής μελέτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σε κίνδυνο η διάσωση της Ρωμαϊκής Έπαυλης του Ηρώδη Αττικού στην Κυνουρία

Ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία στον κόσμο είναι η Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στον Νομό Αρκαδίας. Το μνημειακό αυτό συγκρότημα, βρίσκεται κοντά στη Μονή Λουκούς της επαρχίας Κυνουρίας, έχει έκταση πάνω από 20.000 τ.μ. και είναι κατασκευασμένο με βάση τις αρχές της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής πολεοδομίας.

Η Έπαυλη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1809 από τον Άγγλο περιηγητή Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ και ταυτίστηκε το 1909 από τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ρωμαίο.

Οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει από την Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Ε΄ΕΚΠΑ) το 1978, ενώ ο ακριβής εντοπισμός της θέσης της έγινε από τους Γεώργιο Σταϊνχάουερ και Παναγιώτη Φάκλαρη.

Στις δεκαετίες του '80 και '90 συνεχίστηκαν εντατικότερα οι ανασκαφές από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο και έφεραν στο φως πολυάριθμα ευρήματα, όπως αγάλματα, καθώς και πολυτελή αρχιτεκτονικά λείψανα, που καθιστούν το μνημείο μοναδικό.

Σήμερα, το εξαιρετικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι εργασίες αποκατάστασής του σταμάτησαν πριν από 8 χρόνια χωρίς να ολοκληρωθούν, ενώ δεν τοποθετήθηκε ποτέ και στέγαστρο που θα βοηθούσε το μνημείο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει εγκεκριμένη γι’ αυτό μελέτη.

Σήμερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, έχοντας εξασφαλίσει ένα μικρό κονδύλι από το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρεί να συνεχίσει κάποιες από τις εργασίες συντήρησης της τοιχοποιίας του, που είχαν διακοπεί προ οκταετίας, ενώ απομάκρυναν και τις σκαλωσιές και την γερανογέφυρα που είχαν ξεμείνει εκεί από το 2008, δίνοντας εικόνα εργοταξιακή.

Επειδή η Ρωμαϊκή Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού είναι ένα μνημείο παγκόσμιας σημασίας και χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στο πλαίσιο της διάσωσης και της ανάδειξής του,

Επειδή το έργο είχε παλαιότερα ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, και πολλά θέματα παρέμειναν ανοικτά, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η προηγούμενη εργολαβία, δεν έχει κλείσει διαχειριστικά το έργο,

Επειδή σύμφωνα και με δηλώσεις της προϊσταμένης της Υπηρεσίας στο ΑΠΕ-ΜΜΕ δεδομένων όλων των εκκρεμοτήτων και προσκομμάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, δεν μπορεί να προχωρήσει, πέρα από τα πρώτα δειλά βήματα, στο επόμενο στάδιο αποκατάστασης και ανάδειξης.

Ερωτάται η Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις του η ένταξη του έργου στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, και εάν ναι, πώς σχεδιάζεται η αντιμετώπιση των χρονιζόντων διαχειριστικών προβλημάτων που αποτελούν και το βασικό πρόσκομμα για την οποιαδήποτε χρηματοδότηση;

Υπάρχει σχεδιασμός για συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων ώστε να εκπονηθεί μία άρτια μελέτη για την ολοκλήρωση της διάσωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου αυτού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός - Β’ Αθηνών
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθηνών

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.