Πολιτικη

"Mέτωπο" Δημάρχων εναντίον Περιφέρειας και Κυβέρνησης

"Ηχηρό" μήνυμα, κυρίως προς την Κυβέρνηση, έστειλαν οι δήμαρχοι Άργους, Κορίνθου και Τρίπολης απ' την Κόρινθο, ενώ επιβεβαιώθηκε η πρόθεσή τους να προσφύγουν στα δικαστήρια για το θέμα των απορριμμάτων.

 

Οι κύριοι Καμπόσος, Πνευματικός και Παυλής ήταν οι "πρωταγωνιστές" της "Παμπελοποννησιακής" συγκέντρωσης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου, χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κορίνθου.

 

Βέβαια, παρευρέθησαν και εκπρόσωποι άλλων φορέων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι- που ανήκουν στην αντιπολίτευση φυσικά ...-, οι δήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας και Σικυωνιών, κ. Μαντάς και Σταματόπουλος, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και αρκετός κόσμος, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα του Δημαρχείου Κορίνθου.

Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πνευματικός, ο Δήμαρχος Σπάρτης είναι κι αυτός στο πλευρό των υπολοίπων τριών, ενώ πάλι ο Δήμαρχος Κορίνθου ανέφερε πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δημάρχων και δυο κυβερνητικών βουλευτών, μεταξύ αυτών και ο κ. Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του Σύριζα, όπως συνάγεται, πάντα κατά τον κ. Πνευματικό, από επιστολές που του έστειλαν σχετικά με την συγκέντρωση των φορέων.

 

Στις τοποθετήσεις τους, οι τρεις δήμαρχοι, εστίασαν στην αδράνεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί χρόνια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δήλωσαν κατηγορηματικά πως η σύμβαση ΣΔΙΤ (Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Τερνα) είτε υπογραφεί είτε δεν υπογραφεί είναι "νεκρή" γι' αυτούς και ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών τους για να "κάνουν κάποιοι τις δουλειές τους".Προσπάθησαν, επίσης, να προτάξουν την άποψη πως δεν υφίσταται σύγκρουση μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης. 

 

Ειδικότερα, ο κ. Πνευματικός, μεταξύ άλλων, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός πως εκβιάζονται οι δήμαρχοι προκειμένου να συμφωνήσουν στη λύση της κεντρικής διαχείρισης, απέδωσε σε άγνοια το γεγονός πως περιφερειακοί σύμβουλοι της Κορινθίας αλλά και βουλευτές του Νομού δεν έχουν αντιδράσει σε σχέση με το θέμα, ενώ δήλωσε πως λυπάται για το ότι κάποιοι δήμαρχοι υποστηρίζουν τη λύση της Περιφέρειας, "από πίσω" όπως είπε. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως ο αγώνας τώρα αρχίζει, αφού ακόμα κι αν υπογραφεί η σύμβαση ΣΔΙΤ δεν θα μπορέσουν να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις.

 

Ο κ. Καμπόσος, που είναι και Πρόεδρος της ΠΕΔ, περιέγραψε ποιο είναι το διακύβευμα της υπόθεσης, με γλαφυρό τρόπο, όπως συνηθίζει και αναφέρθηκε στην "τσέπη" των πολιτών, δήλωσε δε με έμφαση πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντιδικία με την Περιφέρεια αλλά μόνο με την ιδιωτική εταιρεία.

Ο κ. Παυλής, τέλος, είπε πως η διαχείριση απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης-εφόσον, αυτός θα κληθεί να επιβάλει τέλη στους πολίτες-, περιέγραψε τη λύση που προκρίνει η Περιφέρεια ως "πανάκριβη, ανεδαφική και ξεπερασμένη",ειρωνεύτηκε αρκετές φορές τα όσα έχει ισχυριστεί η Περιφερειακή Αρχή περί "πρότυπου διεθνούς διαγωνισμού" και, ενώ, επίσης δήλωσε σαφώς πως δεν έχουν-οι δήμαρχοι-κανένα πρόβλημα με την Περιφέρεια, αναφέρθηκε και στο..."μεγάφωνο" της Περιφέρειας που εξαπατά τους πολίτες, "φωτογραφίζοντας" την Αντιπεριφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου...

 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, σε δηλώσεις του στον arcadia938, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου της Κορίνθου, δήλωσε πως ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη την Πελοπόννησο ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει αντιδικία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον κ. Τατούλη αλλά με την Κυβέρνηση, την οποία και κάλεσε να δώσει τη λύση που πρέπει στο πρόβλημα. Δεν παρέλειψε, επίσης, να προειδοποιήσει την Κυβέρνηση να μην προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα μεταφέρει αρμοδιότητες στην Περιφέρεια από τους Δήμους.

 

Tοποθετήσεις στη συγκέντρωση έγιναν κι απ' τους κ. Μαντά, Σταματόπουλο, Κεφαλά-Πρόεδρος του φορέα που εκπροσωπεί τις συλλογικότητες που εναντιώνονται στη κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων- αλλά και απ' τον κ. Νανόπουλο-επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Κορίνθου-, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοκριτικής εκ μέρους των δημάρχων για τα όσα δεν έχουν κάνει, διαχρονικά.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.